Ядките помагат при жълтеница , разширени вени , възпаление на белите дробове , а се препоръчват и при лечението на ниско кръвно налягане , диария , хемороиди.
Ако поне една шепа лешници намери място в ежедневието ви меню, няма да мислиш зависокото кръвно налягане, или за размера на лошия холестерол в кръвта, а диетолози твърдят точно порция от този плод може да бъде отлична алтернатива за закуска между храненията.
Предпазват кръвоносни съдове
Лешникът има благотворно и лечебно действие върху човешкия организъм. Някои елементи в състава на плода влияят положително на кръвоносните съдове , защитават сърдечния мускул и понижават кръвното налягане .
Чай от лешници
В народната медицина от черупката на лешника се прави чай, който се използва за компреси за отворени рани от разширени вени на краката. Чаят е добър и като лечебно средство против болки, а се използва и за лечение на хемороиди.
Плодът пълен с енергия
Лшникът е енергийно най-ценният продукт. Сърцевината съдържа 60 процента мазнина, 15 процента протеини, 10 процента въглехидрати , 4 милиграма желязо , калий, калций , витамин Б и Е . Поради голямо количество мазнини , не се препоръчва при диети , при заболяване на жлъчката и повишените нива на триглицеридите в холестерола в кръвта .
Успокояващ масаж
Масаж с масло от лешник се оказва изключително благотворно при деца , които имат проблеми с дишането и респираторни проблеми. Лешникът има свойството му да филтрира ултравиолетовите лъчи , често се използва в козметични продукти за защита от слънцето .
Силен антиоксидант
Яатките съдържат силни антиоксиданти, каквато е фитиновата киселина. Тя предпазва организма от възпалителни процеси и може да намали риска от поява на рак на гърдата и простатата. Лешникът е богат на аргинин, които предотвратява растежа на тумора и укрепва имунитета .