Измийте добре лещата, прехвърлете я в дълбока тенджера и я залейте с 1,2 л вода. Оставете да заври и 5 минути след началото на кипенето прибавете предварително нарязаните моркови, лук и чушки. Похлупете тенджерата, намалете малко котлона и оставете лещата да къкри още 6-7 минути. През това време нарежете чесъна на дребно и го пуснете да се запържи в сгорещената мазнина (за 1-2 минути), след което поръсете с червения пипер и разбъркайте добре. Дръпнете тигана с чесъна от котлона и добавете получената запръжка към уврялата леща. Наситнете домата и сипете и него към лещата. Подправете ястието със сол и черен пипер на вкус. Разтворете бршното (нишестето) в 100 мл. студена вода и го добавете на тънка струйка към врящата леща. Прехвърлете лещата в тавичка и пъхнете в предварително загрята силна фурна (220 градуса) да се запече добре. Поднесете с нарязания ситно магданоз.
По желание може да добавите към лещата няколко парчета сурова наденица, преди да пъхнете във фурната (ако не постите).