Няма българска кръчма, в която да не предлагат пърленки . И няма човек, който да остане равнодушен пред мириса и най-вече - вкуса им.
Ето най-лесната и сполучлива рецепта за селски пърленки на тиган .
Продукти:
1 чаша кисело мляко;
3 чаши брашно;
2 яйца;
1 ч.л.захар;
1 ч.л.сол;
1/2 ч.л.сода;
1 супена лъжица олио;
500 гр.кашкавал или сирене;
масло за намазване на готовите пърленки
Приготвяне:
Смесете киселото мляко с разбитите яйца, след това добавете захар, сол, залейте с олиото и смесете добре. Пресейте в сместа от яйце и мляко 2 супени лъжици брашно, смесени със содата. Докато замесвате тестото, постепенно добавете останалата част от брашното. Тестото трябва да е меко и еластично. Поставете тестото в дълбока купа и го покрийте с чиста кърпа отгоре. Оставете го да престои.
За да приготвите пълнежа, добавете едно яйце към настъргания кашкавал (сирене). Оформете фитил от тесто и го разделете на девет части. От всяка разточете кръг с размерите на тигана. Поставете от плънката в средата на всеки кръг и отгоре съберете краищата на тестото. След това разточете отново питките, като съвсем леко притискате, така че да добият същата форма.
Изпечете пърленките от двете страни на загрят сух тиган, без да добавяте мазнина. Върху готовите пърленки сложете по няколко бучки масло, така че да се разтопи хубаво.