Неведнъж сме писали за полезните свойства на чесъна - един от "природните антибиотици", който е едновременно достъпен и вкусен. Ако обаче го съчетаем с червено вино, всепризнатата напитка на дълголетието, то получаваме истински еликсир на здравето !
Чесънът отдавна се използва не само като подправка за различни ястия, но и като лекарство, което помага при превенцията и лечението на някои заболявания.
Една глава чесън съдържа повече от 400 полезни съединения.
Не е задължително просто да яде чесън. От него можете да приготвяте различни бульони и дори много полезна напитка на базата на червено вино. Може да се изненадате, но тази комбинация има много благоприятен ефект върху организма, подобрявайки състоянието на сърдечно-съдовата система.
Как се прави ликьор от чесън:
Голяма глава от чесън се намачква в хаванче или много фино се нарязва. Може да използвате и преса за чесън.
Получената каша се поставя в стъклен съд (по-добре е да се използва бутилка от тъмно стъкло) и се налива 1 литър червено вино (добре "работи" в комбинация с чесън).
Плътно затворете контейнера и го поставете на хладно и тъмно място за 7-10 дни. Всеки ден контейнерът с течността трябва да се разклаща.
След изтичане на определения период се прецежда течността от бутилката. Ликьорът от чесън е готов.
Необходимо е да се съхранява чесновият ликьор на вратата на хладилника, да се вземат по 15 мл три пъти на ден преди хранене за един месец.
Какъв ефект може да се постигне с приема на ликьор от чесън:
- да се отървете от излишните соли в тялото;
- укрепване на имунната система;
- подобряване на храносмилателния процес;
- почистване на кръвта и намаляване на холестерола;
- укрепване на стените на кръвоносните съдове;
- увеличаване на жизнеността на тялото.