1 чаша пълнозърнесто брашно (за торти)
1 чаша универсално брашно
11/2 чаши фина захар
1/2 чаша зехтин/олио
4 ч.л. лимонова кора (настъргана на едро)
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/8 ч.л. сол
1 чаша обезмаслено и неподсладено кисело мляко
1 голямо яйце
1 ч.л. ванилов екстракт
1/2 чаша нарязани сурови бадеми (с люспата)
За канеления пълнеж:
1 1/2 ч.л. смляна канела
2 с.л. с качул кафява захар
Сложете решетката на фурната на средна скара и загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете и набрашнете форма за торта с подвижно дъно и диаметър около 22 см. Смесете продуктите за пълнежа в малка купа и заделете настрана. В купата на миксера разбийте пълнозърнестото брашно, бялото брашно и захарта. С лъжица или приставките на миксера разбийте, като добавяте олиото, лимоновата кора и лимоновия сок, докато се усвоят добре. Отделете 1 чаша от сместа за топинга, добавете в нея бадемите и разбъркайте. Оставете настрана. Смесете бакпулвера, содата и солта в брашнената смес. С миксер на бавна скорост разбийте заедно с киселото мляко, яйцето и ванилията. Увеличете скоростта на средна и разбивайте около минута-две, докато сместа стане гладка. С лъжица прехвърлете половината тесто във формата. Поръсете пълнежа равномерно отгоре. С лъжица прехвърлете и останалата половина от тестото и го разнесете на равен пласт. Поръсете заделените бадемови трохи отгоре. Печете в средата на фурната за около 30 минути, като проверявате готовността с клечка. Нарежете на четириъгълници или триъгълни парчета и поднесете.