Нарежете добре измитите лимони на полумесеци с дебелина около 0,5 см. (или по-тънки) и почистете внимателно семките. Пускайте лимоновите резенчета в ледена вода (вода с кубчета лед) и ги оставете да покиснат на ледена баня за около 45 минути. Отцедете резените и ги прехвърлете в тенджерка, след което я напълнете със студена вода, така че да ги покрие. Загрейте на силен котлон, докато започнат да се образуват малки балончета по страните на тенджерата, след това намалете котлона на умерен и оставете резените да къкрят 10 минути. Отцедете ги отново, измийте добре под студена вода и оставете настрана. Бланширането ще премахне част от горчилката на цитрусите – ако желаете да премахнете горчивия вкус съвсем, повторете процедурата.
В същата тенджера (с дебело дъно) смесете 3 чаши вода и 3 чаши захар. Загрейте на бавен огън 5 минути, за да се разтвори захарта, след това оставете сместа да заври. Бъркайте периодично. Добре е да имате под ръка сладкарски термометър, за да следите прецизно температурата – захарният сироп трябва да достигне температура 98 градуса (отнема може би 15-20 минути). Намалете котлона на ниска степен. По желание на този етап може да добавите обелената кора на 1 лимон, за да стане вкусът по-интензивен. Оставете сместа да къкри 40 минути, след това изключете котлона. Оставете тенджерата непокрита за 12 часа.
След 12 часа загрейте отново, като първо включите котлона на ниска степен и увеличите постепенно, докато стигне температура около 102-104 гр. Изключете и оставете лимоните да киснат вътре още 12 часа.
След още 12 часа загрейте сиропа отново (започвайки от бавен огън) и варете, докато сиропът достигне температура 110 градуса. Отново изключете котлона и оставете сместа да престои още 12 часа.
След като измине нужното време, загрейте бавно сиропа отново, докато се втечни достатъчно, за да махнете парченцата (с щипци). Поставете ги върху кухненска решетка да се отцедят. Поставете тавичка или хартия за печене под решетката, за да събира капещия от лимоните сироп.
Оставете резенките да се сушат така за 24 часа. В началото ще са много лепкави.
След нужното време – възможно най-внимателно – ги махнете от решетката (вътрешността им е деликатна, така че внимавайте да не се разпадне). Върху широка чиния сложете 1/3 чаша захар и оваляйте всяко парченце лимон в захарта, докато се покрие равномерно от всички страни. Поставете върху восъчна хартия и оставете да съхнат още 6 часа.
Прехвърлете готовите резенки в херметически затварящ се съд (като използвате пластове восъчна хартия, за да разделите слоевете лимони) и съхранявайте на хладно и сухо място.
Идея: по същия начин може да захаросате и други цитрусови плодове - портокали, мандарини, грейпфрут.