100 г захар
200 мл прясно мляко
1 и 1/2 лимони
125 мл сметана /изцедено кисело мляко/
60 г обелени бадеми
4 яйца
настъргана лимонова кора
Фурната се загрява на 180°С. На котлона се стопяват 90 гр захар с 1 с.л. вода, като се бърка непрекъснато. Полученият захарен сироп се изсипва на дъното на правоъгълна тавичка (форма за пай). Прясното мляко се затопля със сметаната, добавя се останалото количество захар и се бърка, докато тя се разтвори. Добавя се лимоновият сок и сместа се дърпа от огъня. Добавят се нарязаните бадеми. Яйцата се разбиват, добавят им се 4 лъжици от бадемовото мляко, разбива се отново, след което се налива и останалата течност. Ароматизира се с лимоновата кора и отново се разбива (с тел). Получената смес се налива в приготвената форма и се пече на водна баня около 40 минути (докато стегне). След като се извади от фурната се оставя да изстине добре и се прехвърля в хладилник за поне 3 часа. Готовият пай се обръща върху десертна чиния и се поднася с резени лимон и по желание - поръсен с пудра захар.