брашно - 300 г
масло - 150 г краве
захар - 150 г
яйца - 1 жълтък
извара - 600 г
сметана - 250 г сладкарска
яйца - 3 жълтъка + 1 яйце
лимони - настърганата кора на 1 лимон
сол - 1-2 щипки
захар - 1 ч.ч.
ванилия - 1 пакетче
лимони - 200 мл лимонов сок
желатин - 2 пакетчета
сладко - 2 с.л. от кайсии или портокали
Замесете хомогенно тесто от брашното, кравето масло, 150 г захар и 1 жълтък. Покрийте го с фолио и го сложете за половин час в хладилника.
Намачкайте изварата така, че да не е на едри бучки. Разбъркайте я постепенно със сметаната, жълтъците, цялото яйце, настърганата лимонова кора, ванилията, щипка сол и захарта и прибавете 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Разбийте всичко до гладка смес.
Извадете тестото, разточете го на тънка кора и го сложете в намаслена и набрашнена тавичка за печене. Сложете да се запече на предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.
Извадете и изсипете лимоновата плънка. Сложете лимоновия сладкиш да се пече още 20 минути. Намалете фурната и печете още около 15 минути. Извадете и оставете да се охлади. През това време сложете 150-200 мл лимоно сок да се затопли и разтворете 1-2 с.л. кайсиево или портокалово сладко в него.
Добавете и 2 пакетчета предварително накиснат във вода желатин и бъркайте докато се разтвори. Залейте лимоновия сладкиш със желатиново-плодовата смес и сложете веднага на студено да се стегне.