За пандишпана:
4 яйца
100 гр. захар
1 ванилова захар
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици лимонов сок
110 гр. брашно
20 гр. нишесте
настърганата кора от един лимон
1 чаена лъжичка бакпулвер
За крема:
500 мл прясно мляко
200 гр. захар
1 ванилова захар
2 яйца
80 грама нишесте
сокът от 1/2 лимон
настърганата кора на 1 лимон
150 гр. масло на стайна температура
малко прясно мляко за напояване на пандишпана
2 реда шоколад за украса
Първо пригответе крема:
В купа сложете яйцата, половината от захарта, ванилията, нишестето, кората и сока от лимон, и малко мляко. Разбийте сместа, докато се изравни.
Останалото мляко и захар поставете на котлона да заврат. След това добавете яйчената смес и при непрекъснато разбъркване варете до сгъстяване - консистенцията да е като пудинг. Дръпнете настрана, покрийте съда и оставете крема да изстине.
Накрая разбийте маслото в крема до гладка смес.
За тестото:
Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар до кремообразна смес. Прибавете маслото, сока и кората от лимон и отново разбийте. Накрая добавете брашното, нишестето и бакпулвера, и хубаво разбъркайте с тел.
Изсипете тестото в голяма тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 10-15 минути, докато блатът получи розов цвят. Оставете пандишпана да изстине и разрежете вертикално на 2 половини.
Едната половина поръсете с малко мляко, нанесете половината от крема, загладете и поставете другата половина от пандишпана. Поръсете и нея с малко мляко. Отгоре намажете с останалия крем и настържете шоколад за украса.
Тортата поставете за няколко часа в хладилника да стегне, след което нарежете на пастички и поднесете.