Лимоновите кексове винаги се славят със своя изключителен вкус и аромат, мекота и нежност, както и лекота на приготвяне.
Ще ви трябват следните съставки за готвене:
- белтъци - 4 броя;
- сол - щипка;
- захар - 250 г;
- слънчогледово олио - 190 г;
- жълтък - 4 бр .;
- мляко - 170 г;
- лимонов сок - 4 супени лъжици;
- брашно - 210 г;
- царевично нишесте - 85 г;
- бакпулвер - 1 ч.л;
- кондензирано мляко - 1 кутия;
- лимонов сок - 80 мл;
- лимонови кори.
Приготвяне на лимонов кекс
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Разбийте белтъците със сол до стабилна и гъста маса.
Комбинирайте олио, жълтъци и захар, мляко и разбийте.
Пресейте брашното и изсипете заедно с царевичното нишесте и бакпулвера в жълтъчната маса, разбийте до гладкост.
Добавете белтъчната маса на порции и внимателно замесете тестото с шпатула.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Покрийте формата с пергамент и разпределете тестото.
Печете за 40 - 45 минути, проверете готовността с шиш.
Разбийте кондензираното мляко с лимонов сок и оставете в хладилника за 1 час.
Намажете охладен със сметана и поръсете с лимонова кора