Прекрасни ароматни печива, които не използват никаква течност за тестото, освен кисело мляко и олио. Меки като душа, а с добавка на чесън и магданоз наистина стават специални, пише ни Мария в представянето на рецептата за вкусните „ лодки с кисело мляко “. Заслужават си да ги опитате - ето какво ви трябва за рецептата:
Лодки с кисело мляко
Продукти:
- 300 мл гъсто кисело мляко или заквасена сметана
- 80 мл олио
- 1 яйце
- 1,5 супени лъжици захар (кристална)
- 1/2 чаена лъжичка сол /повече или по-малко на вкус
- 1/2 пакетче суха (инстантна) мая
- около 500 гр.
И още:
- 50 гр. масло + малко олио (1-2 с.л.)
- 1 скилидка чесън
- 1 ч. л. наситнен магданоз
Приготвяне:
В дълбока тенджера се изсипва цялото кисело мляко, добавя се солта, захарта и олиото, след което всичко се слага на огъня и се загрява малко на умерено ниска температура, докато стане хладко, а не студено.
Свалете съда от котлона, добавете яйцето и половината от брашното, след това маята и разбъркайте. Докато бъркате, добавете останалото брашно.
Когато получите компактно тесто, го изсипете допълнително върху набрашнена повърхност и го омесете с ръка, за да стане гладко и еластично.
Сложете го в купа, покрийте го с прозрачно или обикновено фолио, след което го оставете на топло помещение да втасва, докато увеличи хубаво обема си.
За да ускоря този процес, оставям в предварително загрята фурна на 50 градуса за около 30-45 минути, докато бухне хубаво.
Разделете полученото тесто на 16 части, всяка част разтегнете на овална кора, навийте като кифличка (рогче) и оформете като лодки с остри върхове, но без вдлъбнатина в средата.
Вместо това просто хванете двата края и ги издължете малко. Прехвърлете ги върху хартия за печене. Готовите кифлички покрийте с кухненска кърпа и оставете да престоят половин час на топло.
След това разтопете маслото с малко олио и добавете наситнените магданоз и чесън, разбъркайте.
Лодките се разрязват по дължина по средата, за да се получи вдлъбнатина. С лъжица ги напълнете с малко от приготвената смес от чесън и магданоз, като слагате лъжицата може малко да разширите вдлъбнатината.
Намажете ги с жълтък, разбъркан с лъжица прясно мляко или олио.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или до приятен загар.