20 консервирани лозови листа
500 мл зеленчуков бульон
50 г ориз
50 г червена леща
3 с. л. нарязан пресен или кромид лук
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
1 малък домат, обелен и нарязан на ситно
2 с. л. препечени и нарязани бадеми или кедрови ядки
1 к. л. настъргана лимонова кора
3 с. л. лимонов сок
1 с. л. нарязан пресен джоджен
2 с. л. зехтин
сол на вкус
пипер на вкус
В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът, прибавят се оризът и лещата, сол и пипер на вкус, запържват се 2-3 мин., слага се доматът, налива се 1 чаша гореща вода и се оставя да къкри, докато се сварят оризът и лещата. Прибавят се ядките, джодженът, лимоновата кора и лимоновият сок.
С получената смес се пълнят лозовите листа, като лъскавата страна трябва да остане навън. Навиват се стегнато и се подреждат в подходяща тенджера. Върху сармичките се слага огнеупорна чиния или друга подходяща тежест, за да ги притиска. Заливат се със зеленчуковия бульон и се слагат да се варят 45 мин. на тих огън.