
мас - 240 г свинска
яйца - 1 бр.
кисело мляко - 200 г
захар - 110 г
сода - 1 ч.л. равна, бикарбонат
локум - 300 г
брашно - 450 г
ЗА ОВАЛВАНЕ
пудра захар - 150 г
ванилена захар - 3 пакетчета
Това е една страхотна идея как да си направите кифлички за закуска
Предварително извадете продуктите на стайна температура за около час. Загасете содата в киселото мляко. Разбийте яйцето със захарта. Добавете киселото мляко със содата и маста. Пресейте брашното и го добавете към сместа. Замесете меко тесто. Разрежете го на части.
Разточете едната част на кръг или правоъгълник по избор и нарежете на дълги и тънки триъгълници. В широката част поставете малко локум и навийте като кифличка. Направете така с цялото тесто. Подредете в тава застлана с хартия за печене и изпечете в загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или докато порозовеят.
Тъй като моите локумки станаха с големина на кифличка ги пекох за около 25 мин. Ако ги направите по-малки, времето за печене трябва да е около 12-15 мин. При готовност извадете и оваляйте хубаво в пудра захар, смесена с ванилия. Приберете в кутия за съхранение