С едно джезве мас стават 3 тави топящи се в устата локумки! Идеалната почерпка за Великден:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
С едно джезве мас стават 3 тави топящи се в устата локумки! Идеалната почерпка за Великден:
С едно джезве мас стават 3 тави топящи се в устата локумки! Идеалната почерпка за Великден:
11021
С едно джезве мас стават 3 тави топящи се в устата локумки! Идеалната почерпка за Великден:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Няма как да не сте опитвали тези вкусни маслени сладки , по-известни като Локумки с мас . Обикновено нашите майки и баби ги приготвяха за Великден, а рецептата има няколко вариации - с и без вино.

Пълнежът също може да е различен - сладко и орехи, или пък локум и орехи. Но също така вкусни са и без нищо, просто оваляни в пудра захар. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате, и освен това ще си припомните пръхкавия им вкус от едно време. Тези маслени сладки имат и едно огромно предимство - остават меки и вкусни със седмици (но едва ли ще се задържат толкова). За измерването на продуктите баба ми ползваше джезве за кафе - от 500 мл, така че в рецептата количествата на продуктите са дадени спрямо тази мярка:

Локумки с мас за Великден

Продукти:

пудра захар около 250 гр.

2-3 пакетчета ванилова захар

1 джезве (от 500 мл) мас, пълно догоре

3 джезвета меко брашно + още едно за замесване на тестото

 щипка сол

1 джезве прясно мляко (1 пръст под горната част на джезвето)

1 равна лъжица захар

1 кубче прясна мая

За овалване на локумките: 

250 г пудра захар

2-3 пакетчета ванилова захар

Приготвяне: 

Напълнете джезвето догоре с размекната мас и я изсипете в по-дълбока купа, където ще месите тесто. Измерете брашното в същото джезве: добавете три джезвета (равни) брашно към мазнината.

мас в джезве

джезве брашно

Добавете щипка сол, след което бавно омесете с ръце мазнината с брашното, докато получите текстура, подобна на хайвер. 

тесто на трохи

След това сложете мляко в джезвето, един пръст по-ниско от горната му част. Направете вдлъбнатина в тестото, след което изсипете млякото тук, добавете една равна лъжица захар и натрошете кубче прясна мая.

тесто с мляко

Оставете 10 минути, за да се активира маята. След това бавно омесете тестото до гладкост. Към цялото тесто (което излиза меко) добавете още едно джезве брашно и омесете добре тестото, докато стане гладко.

меко маслено тесто

Този път не го оставяйте да втаса. Веднага разделете на няколко парчета, оформете фитили, нарежете на парчета и разточете от тях кръгли кори. Нарежете корите на триъгълници, сложете в единия им край парче локум и парче орех (или сладко по избор) и навийте кифличките колкото се може по-плътно. Подредете ги в тава за печене на малко разстояние, защото ще пораснат по време на печене.

Предварително пригответе пудрата захар за овалване: смесете я с ваниловата захар. 

Оваляйте още горещите изпечени кифлички обилно в захар.

локумки с мас

Съвършени са!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft