250 г бисквити Канточини
175 г бисквити Амарети
500 г сирене Маскарпоне
250 г сирене Рикота
200 г захар
200 г натурален шоколад
200 мл прясно мляко
80 г краве масло
за сос Сабайон:
2 жълтъка
75 г пудра захар
150 мл амарето
сокът и кората от един лимон
Двата вида сирене се разбиват заедно със захарта, до получаване на хомогенна смес.
Млякото се загрява в касерола и в него се разтопява шоколадът. Добавя се маслото и се разбърква до получаването на еднородна смес. Съдът се дърпа от котлона и се оставя шоколадовият крем да изстине за кратко.
Бисквитите Канточини се слагат в найлонов плик и се натрошават на едри парчета с помощта на дървен чук.
На дъното на тава, една до друга, се подреждат бисквитите Амарети.
Върху тях се разстила половината от белия крем, така че да не остава въздух.
Залива се с част от шоколада и отгоре се поръсват канточините.
Намазва се с останалата част от белия крем и се завършва с шоколад. Тортата се оставя да стегне в хладилник минимум за 1 час.
Жълтъците се разбиват на водна баня зедно със захарта, докато се получи пухкава смес.
Постепенно се добавя амаретото, като не спира да се разбива. Слагат се и сокът и кората от лимона. Разбърква се, съдът се дърпа от огъня и се оставя сосът да се охлади.
В подходящи чиния се сипва малко от соса и отгоре се слага парче торта.
Съвети:
Ако при разтварянето на шоколада в млякото сместа стане рядка, можете да добавите още шоколад.
Може да се използва течен вместо натурален шоколад, като количеството му трябва да е 400 г. Той не се разтопява с мляко.
Най-дребните парчета от бисквити “Канточини” могат да се запазят и с тях да се поръси тортата отгоре.