1 кг дребен кромид лук
или червен лук
75 г краве масло
150 г пудра захар
100 мл винен оцет
500 мл сухо бяло вино
или сухо червено вино
1 с л смлян кориандър
сол
смлян черен пипер
Лукът се обелва и се нарязва на филийки. Маслото се разтопява със захарта на среден огън. Прибавя се лука и се задушава 20-30 минути с покрит капак. Лукът трябва да бъде прозрачен и малко карамелизиран. Прибавя се кориандърът, оцетът и виното. Посолява се и се подправя с черен пипер на вкус. Оставя се да се готви още 30 минути, докато не се изпари цялата течност. Разпределя се по буркани и се съхранява в хладилник.
Бележки:
* Много добре се съчетава с пържени пилешки дробчета в масло.
* Преди сервирането е препоръчително конфитюрът да отлежи 15 минути на стайна температура.