Маслото се ост авя да омекне на стайна температура. Меси се заедно с пресятото брашно, рома, 2 с.л. вода и малко сол. От тестото се прави топка, която се слага в затворен съд за 1 час в хладилник. Лукът се обелва, нарязва на тънки филийки, слага се в дълбок съд, залива се с толкова вода, колкото леко да го покрие, прибавя се олиото и захарта, посолява се и се поръсва с черен пипер. Отначало лукът се вари на умерен огън, а после - на слаб. Държи се на огъня, докато водата се изпари и той се зачерви (карамелизира). Оставя се да изстине. Изважда се тестото от хладилника и се разстила в голяма тава, поръсена с брашно. По желание се отделя 1/3 от тестото за украса. Останалото тесто се прехвърля в предварително намаслена и набрашнена тавичка и се разстила така, че да покрие дъното и стените й. Набожда се на няколко места с вилица и отгоре се разстила лукът. Ако ще правите украса: разточва се отделеното тесто и от него се изрязват ленти с широчина 1 см. От лентите се оформя решетка върху лучената плънка. Разбива се жълтъкът с щипка сол и 2 с.л. вода и с получената паста се намазва лучникът отгоре. Пече се в предварително загрята, умерена фурна, докато тестото стане златисто. Лучникът се поднася студен.
Лучен пай
21 Септември 2012
9244
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари