Лучен пай

вход през zajenata.bg
Лучен пай
admin
Добавена от: admin
9244
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

300 г брашно
150 г масло
1 бр. жълтък
1/3 ч.ч. ром
1.5 кг лук
3 с.л. олио
1 ч.л. захар
черен пипер
сол

Маслото се ост авя да омекне на стайна температура. Меси се заедно с пресятото брашно, рома, 2 с.л. вода и малко сол. От тестото се прави топка, която се слага в затворен съд за 1 час в хладилник. Лукът се обелва, нарязва на тънки филийки, слага се в дълбок съд, залива се с толкова вода, колкото леко да го покрие, прибавя се олиото и захарта, посолява се и се поръсва с черен пипер. Отначало лукът се вари на умерен огън, а после - на слаб. Държи се на огъня, докато водата се изпари и той се зачерви (карамелизира). Оставя се да изстине. Изважда се тестото от хладилника и се разстила в голяма тава, поръсена с брашно. По желание се отделя 1/3 от тестото за украса. Останалото тесто се прехвърля в предварително намаслена и набрашнена тавичка и се разстила така, че да покрие дъното и стените й. Набожда се на няколко места с вилица и отгоре се разстила лукът. Ако ще правите украса: разточва се отделеното тесто и от него се изрязват ленти с широчина 1 см. От лентите се оформя решетка върху лучената плънка. Разбива се жълтъкът с щипка сол и 2 с.л. вода и с получената паста се намазва лучникът отгоре. Пече се в предварително загрята, умерена фурна, докато тестото стане златисто. Лучникът се поднася студен.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft