1/4 чаша зехтин
6 средни червени глави лук
6 скилидки чесън
1 стрък целина
1 среден морков
8 резена панчета или бекон(около 150 грама)
1 чаена лъжица червен пипер
1 чаена лъжица винен оцет
1 чаша бяло вино
сол и черен пипер на вкус
2 литра вода или зеленчуков бульон
1/4 чаша настъргано сирене Пармезан, Реджано или по желание
Обелете лука, нарежете го на половинки, а след това - на тънки резени. Обелете и нарежете на тънко скилидките чесън, стръка целина и морковите. Нарежете фино панчетата/бекона. В голяма тенджера загрейте зехтин над средната температура, след което прибавете вътре лука, чесъна, целината, морковите, бекона и червения пипер. Запържете продуктите за 10-12 минути, бъркайки, докато лукът омекне. Добавете оцета и виното. Оставете да се вари, докато течността почти напълно се изпари- отнема около 5 минути. Най-накрая поръсете със сол и пипер, добавете водата/бульона и оставете ястието да кипне. Щом това стане, намалете силата на огъня и оставете да къкри за около 2 часа в покрит съд (или по-дълго, ако е необходимо). Опитайте и добавете още сол и подправки на вкус, ако е нужно. Разпределете супата в порционни купички и поръсете с настърганото сирене преди сервиране. Традиционно супата се поднася с резени запечена чабата.