Настържете кашкавала.
Омесете тестото в машината за хлял (или на ръка, по обичайния начин). В мерителна чашка счупете яйцето и долейте до мерителната линия с топло мляко (общо) 100 мл, излейте в кошницата на машината за хляб. Добавете топла вода, сол, захар, зехтин, пресятото брашно, отгоре поръсете сухата мая. Включете на режим месене. След сигнала добавете кашкавала. Получават се 500 гр. тесто.
Тестото се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло място, за да се увеличи 2-3 пъти.
След това се премесва. Разточва се на кора с дебелина 1/2 – 1 см, поставете отгоре малка лъжица и изрежете тестото по очертанията й. Вдлъбнатината на получената лъжичка намажете с мазнина и вътре поставете топка от тестото (по този начин вдлъбнатината ще остане, дори когато тестото втаса).
Покрийте тавата за печене с хартия за печене, поставете вътре лъжичките, покрийте с кърпа и оставете да втасат 30-60 минути. Фурната загрейте предварително на 180 градуса, намажете лъжичките жълтък (също и под топката) и печете в продължение на 15-20 минути.
Топчетата могат да бъдат махнати от готовите лъжички. Поднесете ги с подходящ сос или сладко. Добър апетит!