Днес ще ви разкажа как да приготвите ориенталската сладка баклава, която ще ви зарадва с вкус и аромат. Този десерт се отличава с деликатно тесто и богат пълнеж, всичко това покрито с вкусна медена глазура.
Тесто: Брашно ~ 340-350 гр., Масло 150 гр., Заквасена сметана 150 гр., Жълтък 2 бр., Бакпулвер 1 ч.л.
1 бр., Мляко 1 с.л., Мед 2-3 с.л. За украса: Ядки Печете на 180° ~ минути. Времето и температурата на печене зависят от характеристиките на фурната с размери 23х30 см
Процес на готвене:
Нека започнем с подготовката на ядките. Леко ги запечете в сух тиган или фурна за по-богат вкус.
Охладете ядките и ги нарежете не на ситно, за да се усещат парченцата в плънката.
В отделна купа смесете брашното с бакпулвера и ваниловата захар.
Добавете парченца студено масло към брашното и смелете всичко на трохи. Можете да настържете маслото.
Оформете вдлъбнатина в тестото, изсипете заквасена сметана и два жълтъка, омесете меко тесто.
Охладете тестото в хладилника, увито във филм, за 30 минути.
Пригответе плънката. Разбийте 3 белтъка в купа с щипка сол до меки връхчета. Постепенно добавете захар, докато се образуват твърди върхове.
Сложете внимателно нарязаните ядки в белтъците.
Разделете тестото на три равни части. Застелете тава за печене с пергамент.
Разточете и поставете първата част от тестото във формата, добавете половината от плънката.
Повторете слоевете, завършвайки с тесто.
Намажете повърхността на баклавата със смес от жълтък и мляко.
Внимателно разрежете баклавата, без да разрязвате напълно, и украсете всяко парче с ядка.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Направете по-дълбоки разрези и печете още 20 минути.
Веднага след изпичане баклавата се залива с мед и се оставя да изстине напълно.
Баклавата е готова за сервиране!
Добър апетит и уютно чаено парти!