Любим ориенталски сладкиш. Вкусна домашна баклава

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Любим ориенталски сладкиш. Вкусна домашна баклава
Любим ориенталски сладкиш. Вкусна домашна баклава
2748
Любим ориенталски сладкиш. Вкусна домашна баклава
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви разкажа как да приготвите ориенталската сладка баклава, която ще ви зарадва с вкус и аромат. Този десерт се отличава с деликатно тесто и богат пълнеж, всичко това покрито с вкусна медена глазура.

Тесто: Брашно ~ 340-350 гр., Масло 150 гр., Заквасена сметана 150 гр., Жълтък 2 бр., Бакпулвер 1 ч.л.

Пълнеж: Ядки 300 гр., Белтък 3 бр., Захар 200 гр., Сол на вкус За намазване: Жълтък
1 бр., Мляко 1 с.л., Мед 2-3 с.л. За украса: Ядки Печете на 180° ~ минути. Времето и температурата на печене зависят от характеристиките на фурната с размери 23х30 см

Процес на готвене:

Нека започнем с подготовката на ядките. Леко ги запечете в сух тиган или фурна за по-богат вкус.

Охладете ядките и ги нарежете не на ситно, за да се усещат парченцата в плънката.

В отделна купа смесете брашното с бакпулвера и ваниловата захар.

Добавете парченца студено масло към брашното и смелете всичко на трохи. Можете да настържете маслото.

Оформете вдлъбнатина в тестото, изсипете заквасена сметана и два жълтъка, омесете меко тесто.

Охладете тестото в хладилника, увито във филм, за 30 минути.

Пригответе плънката. Разбийте 3 белтъка в купа с щипка сол до меки връхчета. Постепенно добавете захар, докато се образуват твърди върхове.

Сложете внимателно нарязаните ядки в белтъците.

Разделете тестото на три равни части. Застелете тава за печене с пергамент.

Разточете и поставете първата част от тестото във формата, добавете половината от плънката.

Повторете слоевете, завършвайки с тесто.

Намажете повърхността на баклавата със смес от жълтък и мляко.

Внимателно разрежете баклавата, без да разрязвате напълно, и украсете всяко парче с ядка.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Направете по-дълбоки разрези и печете още 20 минути.

Веднага след изпичане баклавата се залива с мед и се оставя да изстине напълно.

Баклавата е готова за сервиране!

Добър апетит и уютно чаено парти!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft