Опитвали ли сте някога да замените картофите в мусаката с друг зеленчук? Всички знаем за мусаката с патладжани, но не по-малко вкусна е и версията с тиквички - именно нея ще ви предложим да си приготвите днес! Става сочна, вкусна и по-лека от тази, която познаваме и обичаме. Ето необходимите продукти за лесната мусака с тиквички :
Мусака с тиквички
Необходими продукти:
тиквички - 1.5 кг
свинска кайма - 500 г
доматена паста - 2 с.
чесън - 2 или 3 скилидки
пресен лук - 1/2 връзка
магданоз - нарязан
сол - на вкус
ЗА ЗАЛИВКАТА:
яйца - 3 бр.
заквасена сметана - 200 г
малко сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на по-едри кубчета. Може да ги бланширате за 2 минути (не трябва да омекват много) или да ги задушите в тигана.
След това ги оставете да се изцедят хубаво в гевгир. Каймата се запържва да се пръсне на трохи и промени цвета си. Сваля се от котлона и тогава се добавят всички подправки и се обърква.
Лукът и магданозът се нарязват, а чесънът се пресова. Тиквичките и каймата се изсипват в тава и объркват хубаво. Слага се да се пече във фурната на 200 °C за около 30 минути.
Ако има течност, внимателно накланям тавата и изливам. Накрая се прави заливката за уникалната мусака с тиквички. Яйцата и сметаната се разбиват на ръка. С тази смес се залива мусаката и се връща във фурната да се доопече.