Всички обичат тази вкусна запеканка с патладжани , приготвя се просто и всеки може да си го позволи, защото е сравнително евтино. Освен че се приготвя много лесно и бързо, това ястие е много вкусно, богато и засищащо, защото е богато на витамини.
Обядът се приготвя бързо и лесно и ще ви трябват следните съставки:
Вкусотия с патладжани
Продукти:
2 патладжана
3 домата
140 г спанак
4 супени лъжици рикота или извара
1 скилидка чесън
200 г кашкавал
доматен сос
сол
черен пипер
босилек и зехтин според нуждите
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват под течаща вода, след което от тях се отрязва дръжката и се нарязват продълговати на ивици с ширина приблизително 1 см. В намазнена тава със зехтин се нареждат ред патладжани, след което се добавят сол, черен пипер и малко босилек, след което се намазва с още малко зехтин.
След това наредете още един ред, след това овкусете и намажете и така докато използвате всички патладжани. Сложете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.
През това време измийте доматите и ги нарежете на кръгчета. Посолете, след което оставете настрана. Спанакът също се измива, поставя се в купа, след което се овкусява с микс от подправки по избор и се смесва с извара, рикота или друго сирене, което е натрошено.
Настържете малко чесън върху спанака и объркайте сместа. Когато патладжаните се изпекат, оставете ги да се охладят малко, след което в огнеупорен съд се нареждат първо най-дългите ленти патладжани, така че краищата ан патладжаните от първия ред да висят малко навън (за да покриете по-късно повърхността с тях ) .
Печените патладжани трябва да са меки. След първия слой добавете спаначената смес в средата на тавата и разпределете равномерно. Частите, които излизат от тавата, не се покриват със спанак.
Отгоре се поръсва с малко зехтин, след което се нареждат доматите и накрая се поръсват с кашкавал и доматен сос. След това повторете процедурата, като подредите втория ред патладжани, след това сместа със спанак, зехтин, домати, кашкавал и доматен сос.
Накрая подредете последния ред патладжани, а отгоре захлупете с висящите краища на патладжаните от тавата. На финала поръсете с още малко кашкавал или пармезан и доматен сос.
Можете да използвате доматен сос или сос маринара. За целта добавете към доматения сос чесън, риган, босилек и ситно нарязан лук.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.
Получавате фантастичен обяд - вкусен, засищащ и достатъчен за цялото семейство.
Да ви е сладко!