За блата:
10 белтъка
2 ч.ч. кристална захар
4 ч.ч. смлени орехи
3 с.л. брашно
1 бакпулвер (ако нямаме, може да се замени със смес от 2 ч.л. сода и 1 ч.л. лимонтузу)
За крема:
2 пакетчета краве масло (могат да се заменят с 2 ч.ч. маргарин)
1 ч.ч. пудра захар
3 ч.л. какао
3 ч.л. прясно мляко
1 ванилия
10 жълтъка
За блата:
Разбиваме белтъците със захарта. Прибавяме смлените фино орехи, брашното и бакпулвера, предварително смесени. От получената смес печем 3-4 блата в тава върху намазана с олио хартия за печене на умерена фурна.
За крема:
Разбиваме маслото (размекнато) с пудрата захар.
Прибавяме какаото, предварително размито с млякото, ванилията и жълтъците - един по един.
При разбиването е необходимо да бъркаме в една посока. Ако не спазим това условие, кремът ни ще се пресече.
С крема слепваме блатовете и намазваме тортата отгоре и отстрани. Украсяваме я по желание.
Автор:
Светлана Александрова, с. Правда