Любимата торта от старите тефтери - тънки блатове, шоколадов крем и хрупкав карамел! Ето легендарната рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Любимата торта от старите тефтери - тънки блатове, шоколадов крем и хрупкав карамел! Ето легендарната рецепта:
Любимата торта от старите тефтери - тънки блатове, шоколадов крем и хрупкав карамел! Ето...
14178
Любимата торта от старите тефтери - тънки блатове, шоколадов крем и хрупкав карамел! Ето легендарната рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Торта Добош отдавна се е превърнала в легенда, а всеки, който я опита, остава влюбен във вкуса ѝ. Тортата е кръстена на унгарския сладкар Йозеф Добош. Славата ѝ се дължи най-вече на факта, че остава свежа в продължение на десет, че и повече дни. А тази унгарска торта е невероятно вкусна, въпреки че е направена от най-често срещаните продукти.

Ето рецептата на домашна торта Добош :

Торта Добош

Продукти:

450 г захар

10 с.л. брашно

15 яйца

4 с.л. олио

280 гр. масло

2 с.л. какао

50 гр. пудра захар

1/2 ч.л. оцет

торта Добош

Приготвяне:

Първо приготвяме два големи блата:

За всеки вземаме 4 яйца, 2  супени лъжици олио, 4 супени лъжици захар и 5 супени лъжици брашно.

Първо отделяме белтъците от жълтъците. Добавяме захарта в белтъците и разбиваме. Изсипваме олиото в жълтъците и разбъркваме добре.

Комбинираме двете смеси и започваме да разбъркваме от дъното към върха на купата, като на части изсипваме брашното.

Разпределяме тестото във форма, намазана с олио. Печем на 220 °.

Оставяме двата блата да изстинат, а след това ги нарязваме на четири по-тънки блата - общо трябва да се получат осем блата.

За крема:

Разбиваме 5 яйца в дълбока купа, изсипваме 200 грама захар в тях и разбиваме добре. След това добавяме какаото и поставяме крема на водна баня. Бъркаме, докато масата стане гъста и пухкава.

Дръпваме от котлона, изчакваме, докато се охлади малко, и след това добавяме 250 грама масло (масленост поне 80%), което преди това трябва да се разбие с пудра захар.

Сглобяване на тортата:

Разтапяме захарта на карамел и добавяме 30 грама масло. Бъркаме, докато маслото се разтопи напълно. След това добавяме оцет, така че глазурата да има красив блясък.

Вземаме един от блатовете и го нарязваме на 15 еднакви парчета, намазваме ги бързо с глазурата, за да не стегне.

Сега съединяваме всички останали блатове с крема. Страните и горната част на тортата също се намазват с крем. Най-отгоре подреждаме на ветрило 15-те карамелизирани парчета блат.

Поставяме тортата за 8-10 часа в хладилника.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft