Направете лека и пухкава шоколадова торта без брашно по любимата рецепта на кралицата майка . Бабата на Чарлз III я приготвяла сама за своите гости.
Веселата кралица или Усмихнатата кралица - така феновете й наричаха Елизабет Боуз-Лайън. Представителка на шотландско аристократично семейство се омъжи за принц Алберт и стана херцогиня на Йорк, но в резултат на абдикацията на по-големия му брат Едуард, тя видя себе си като кралица и майка на бъдещата кралица. След смъртта на съпруга си Джордж VI и възцаряването на дъщеря й Елизабет II, кралицата-вдовица става известна като кралицата-майка, за да не я бърка никой с нейната съименница на трона. Тя живя повече от век и запази огромно влияние както във Великобритания и страните от Британската общност, така и в целия свят. И най-доброто от всичко, кралицата майка беше известна със страстта си към добрите коктейли и вкусните лакомства. Всъщност семейният прякор на Елизабет бил „тортичка“, тъй като тя обожавала този вид лакомства. Ето и рецептата за любимия й десерт,
Кралицата-майка духа свещичката на тортата си в Кралската опера на гала за 80-ия рожден ден на Лондон на 4 август 1980 г.
Шоколадовата торта без брашно , обичана от Елизабет Боуз-Лайън , отразява космополитното, междукултурно наследство на Британската общност. И се вписва добре в съвременните кулинарни тенденции с модата на безглутеновите десерти. Направена е от прости съставки, но има закачлива текстура, която е ефирна и влажна в същото време, а лъскавата шоколадова глазура, която го украсява, е перфектният завършек. Тортата е подобна на традиционно брауни с фондан отгоре, но без теглото и плътността, които обикновено се срещат в традиционните набрашнени печива.
Легендата разказва, че "лайт" шоколадовата торта е била представена на кралицата-вдовица през 50-те години на миналия век чрез полския пианист Ян Сметрлин, който също е имал кулинарен талант. Казват, че кралицата майка, която била на посещение у Сметлин, го помолила за копие от рецептата и този десерт бил изпечен в двореца. Казват, че дори го приготвяла сама за гости. И не е толкова трудно.
Шоколадовата торта на кралицата майка (Австралийска шоколадова торта без брашно)
Продукти:
За блата:
- Млечен шоколад - 170 гр.
- Масло - 3/4 чаша
- Захар - 3/4 чаша
- Яйца - 6 бр.
- Бадем - 170 гр.
- Сол - 1 щипка
- Галета - на вкус
За глазурата:
- Сметана 30% - 0,5 чаша
- Разтворимо кафе - 1 ч.л.
- Млечен шоколад - 225 гр.
Приготвяне:
Загрейте фурната на 190 °C. Намажете тава за печене с масло, след това я постелете с восъчна хартия за печене и намажете хартията с масло. Поръсете стените и дъното на тавата с фини галета и оставете тавата настрана.
Разтопете шоколада за блата. Предпочитайте качествена съставка: шоколадът може да бъде със съдържание на какао около 45-50%, но трябва да е леко сладък, а не горчив шоколад. Когато стане хомогенна консистенция, отстранете от огъня.
Маслото и захарта се разбиват добре. Добавете жълтъците един по един и продължете да разбивате до гладкост. В сместа се разбъркват охладеният шоколад и нарязаните бадеми.
Разбийте белтъците със сол до получаване на върхове (не сухи). Добавяйки една трета от белтъците, внимателно ги разбъркайте в шоколадовата смес. След това я изсипете в подготвената форма.
Печете сладкиша за двадесет минути на 190 °C. След това намалете температурата на фурната до 175 °C и печете още 45 минути. Извадете тортата от фурната, поставете върху влажна кърпа и оставете да изстине. Извадете я от формата едва след като е изстинала.
След това пригответе глазурата. За целта загрейте сметаната в тенджера, докато почти започне да завира. Добавете разтворимо кафе (за предпочитане безкофеиново) и разбъркайте добре сместа, за да се разтвори. След това добавете шоколад (по-добре е да е около 45-50%).
След минута-две свалете съда от котлона и бъркайте непрекъснато, докато шоколадът се разтопи напълно. Оставете глазурата да изстине - трябва да е съвсем леко топла.
Поставете тортата върху восъчна хартия или пергамент. Глазирайте отгоре и отстрани с помощта на шпатула. Оставете да престои на стайна температура, докато стегне глазурата.