Любимата шоколадова торта без брашно на кралицата майка - сама я е приготвяла на гостите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Любимата шоколадова торта без брашно на кралицата майка - сама я е приготвяла на гостите:
Любимата шоколадова торта без брашно на кралицата майка - сама я е приготвяла на гостите:
10274
Любимата шоколадова торта без брашно на кралицата майка - сама я е приготвяла на гостите:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Направете лека и пухкава шоколадова торта без брашно по любимата рецепта на кралицата майка . Бабата на Чарлз III я приготвяла сама за своите гости.

Веселата кралица или Усмихнатата кралица - така феновете й наричаха Елизабет Боуз-Лайън. Представителка на шотландско аристократично семейство се омъжи за принц Алберт и стана херцогиня на Йорк, но в резултат на абдикацията на по-големия му брат Едуард, тя видя себе си като кралица и майка на бъдещата кралица. След смъртта на съпруга си Джордж VI и възцаряването на дъщеря й Елизабет II, кралицата-вдовица става известна като кралицата-майка, за да не я бърка никой с нейната съименница на трона. Тя живя повече от век и запази огромно влияние както във Великобритания и страните от Британската общност, така и в целия свят. И най-доброто от всичко, кралицата майка беше известна със страстта си към добрите коктейли и вкусните лакомства. Всъщност семейният прякор на Елизабет бил „тортичка“, тъй като тя обожавала този вид лакомства. Ето и рецептата за любимия й десерт,

кралицата-майка РД
Кралицата-майка духа свещичката на тортата си в Кралската опера на гала за 80-ия рожден ден на Лондон на 4 август 1980 г.

Шоколадовата торта без брашно , обичана от Елизабет Боуз-Лайън , отразява космополитното, междукултурно наследство на Британската общност. И се вписва добре в съвременните кулинарни тенденции с модата на безглутеновите десерти. Направена е от прости съставки, но има закачлива текстура, която е ефирна и влажна в същото време, а лъскавата шоколадова глазура, която го украсява, е перфектният завършек. Тортата е подобна на традиционно брауни с фондан отгоре, но без теглото и плътността, които обикновено се срещат в традиционните набрашнени печива.

Легендата разказва, че "лайт" шоколадовата торта е била представена на кралицата-вдовица през 50-те години на миналия век чрез полския пианист Ян Сметрлин, който също е имал кулинарен талант. Казват, че кралицата майка, която била на посещение у Сметлин, го помолила за копие от рецептата и този десерт бил изпечен в двореца. Казват, че дори го приготвяла сама за гости. И не е толкова трудно.

Шоколадовата торта на кралицата майка (Австралийска шоколадова торта без брашно)

Продукти:

За блата:

  • Млечен шоколад - 170 гр.
  • Масло - 3/4 чаша
  • Захар - 3/4 чаша
  • Яйца - 6 бр.
  • Бадем - 170 гр.
  • Сол - 1 щипка
  • Галета - на вкус

За глазурата:

  • Сметана 30% - 0,5 чаша
  • Разтворимо кафе - 1 ч.л.
  • Млечен шоколад - 225 гр. 

Приготвяне:

Загрейте фурната на 190 °C. Намажете тава за печене с масло, след това я постелете с восъчна хартия за печене и намажете хартията с масло. Поръсете стените и дъното на тавата с фини галета и оставете тавата настрана.

Разтопете шоколада за блата. Предпочитайте качествена съставка: шоколадът може да бъде със съдържание на какао около 45-50%, но трябва да е леко сладък, а не горчив шоколад. Когато стане хомогенна консистенция, отстранете от огъня.

Маслото и захарта се разбиват добре. Добавете жълтъците един по един и продължете да разбивате до гладкост. В сместа се разбъркват охладеният шоколад и нарязаните бадеми.

Разбийте белтъците със сол до получаване на върхове (не сухи). Добавяйки една трета от белтъците, внимателно ги разбъркайте в шоколадовата смес. След това я изсипете в подготвената форма.

Печете сладкиша за двадесет минути на 190 °C. След това намалете температурата на фурната до 175 °C и печете още 45 минути. Извадете тортата от фурната, поставете върху влажна кърпа и оставете да изстине. Извадете я от формата едва след като е изстинала.

След това пригответе глазурата. За целта загрейте сметаната в тенджера, докато почти започне да завира. Добавете разтворимо кафе (за предпочитане безкофеиново) и разбъркайте добре сместа, за да се разтвори. След това добавете шоколад (по-добре е да е около 45-50%).

След минута-две свалете съда от котлона и бъркайте непрекъснато, докато шоколадът се разтопи напълно. Оставете глазурата да изстине - трябва да е съвсем леко топла.

Поставете тортата върху восъчна хартия или пергамент. Глазирайте отгоре и отстрани с помощта на шпатула. Оставете да престои на стайна температура, докато стегне глазурата.

кралска шоколадова торта

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft