Любимите на всички масленки с мармалад, които задължително присъстваха в тефтерите на нашите майки и баби. Изключително лесни са и се получава голямо количество, защото със сигурност няма да се задоволите само с 1-2!
Първо разтворете маята с 1 чаена лъжичка захар в топлото мляко и я оставете да се активира.
В дълбок съд разбийте разтопената массъс захарта и ваниловата захар.
Добавете жълтъците, един по един, разбивайки след всеки.
Прибавете и малка щипка сол, активираната мая, настърганата кора и сока от лимон (портокал). Объркате всичко добре и започнете да добавяте брашно - колкото поеме, за да се замеси и получи средно меко тесто, което не залепва за ръцете. Покрийте тестото с найлоново фолио и го оставете на студено или в хладилник 2 часа.
Без да премесвате тестото, късайте от него топки с размер на орехче, разплескайте ги върху дланта си и поставете отгоре малко мармалад. След това съберете тестото върху плънката и отново оформете топка.
Подредете в ненамазана тава или върху хартия за печене.
Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна около 20 мин. на 200 градуса. Трябва само да порозовеят.
Щом изстинат, ги оваляйте в смес от пудра захар и ванилия.
Съхранявайте в добре затворена кутия.
Идея: За плънка може да използвате останалите от яйцата белтъци, разбити с 150-200 гр. пудра захар и объркани с шепа орехи.