Уелски сладкиш или Уелски сладки е името на традиционен за Уелс десерт, представляващ нещо като маслени сладки със сушени плодове и канела.
Принцът и принцесата на Уелс наскоро бяха забелязани да пекат именно тези лакомства в сладкарница в Южен Уелс. Принц Уилям и Кейт Мидълтън участваха в уелско предизвикателство за приготвяне на сладкиши по време на посещението си в Понтиприд на 26 февруари.
Снимка: Инстаграм
Снимка: Инстаграм
Под вещото ръководство на собственичката на сладкарницата двамата приготвиха, разточиха тестото, изрязоха и изпекоха сладките.
Снимка: Инстаграм
Накрая почерпиха с тях чакащите ги отпред малчугани.
Снимка: Инстаграм
А сега ви предлагаме и вие да си приготвите традиционните Уелски сладки на Кейт Мидълтън по рецептата по-долу:
Уелски сладки (Welsh Cake) – Традиционна рецепта
Необходими продукти:
- 225 г брашно
- 100 г масло (или свинска мас)
- 75 г захар
- ½ ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. канела (по желание)
- 75 г стафиди или фурми (нарязани на ситно)
- 1 яйце
- 2-3 с.л. прясно мляко (ако е необходимо)
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото: В купа пресейте брашното, бакпулвера, канелата и солта. Добавете маслото и го втрийте в брашното с пръсти, докато сместа стане като галета.
Добавяне на останалите съставки: Сипете захарта и сушените плодове, разбъркайте добре. Разбийте яйцето и го добавете към тестото. Ако сместа е суха, добавете 1-2 лъжици мляко, за да се оформи меко тесто.
Снимка: Инстаграм
Оформяне на сладките: Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност на дебелина около 5 мм. Изрежете кръгчета с диаметър 6-7 см (може да използвате чаша).
Снимка: Инстаграм
Изпичане: Загрейте тиган с незалепващо покритие на средна температура. Изпечете сладките за 2-3 минути от всяка страна, докато станат златисти.
Снимка: Инстаграм
Поднасяне: Оставете сладките леко да изстинат и поръсете с пудра захар. Могат да се сервират топли или студени, най-често с чай.
Снимка: Инстаграм
Приятен апетит! ????????
Снимка: Инстаграм