Вземам домашно масло за този десерт, от село. Необходими са около 100 грама. Е, може да го замените с 200 милилитра растително масло. Във всеки случай този ябълков десерт е нещо изключително! В кексът има около 1,5 килограма ябълки. Да, имате нужда от килограм и половина!
Днес редакционната ни колегия ще ви кажа как да направите ябълков кекс. Райско вкусно!
кекс С ЯБЪЛКИ
СЪСТАВКИ
1,5 кг ябълки
4 яйца
350 г брашно
200 г захар
200 мл растително масло
250 г заквасена сметана или кисело мляко
10 г ванилова захар
15 г бакпулвер
Шипка сол
ПОДГОТОВКА
В удобен съд смесете заквасена сметана (или класическо кисело мляко) със захар, ванилия и яйца. В този случай оставете 1 жълтък за украса на десерта. Изсипете растително масло и разбъркайте добре.
Добавете брашно и щипка сол. Тестото трябва да е гладко като дебела палачинка.
Обелете ябълките, отстранете сърцевината от тях. Настържете ябълките. Изпратете ги направо в тестото, за да не потъмнеят.
Накрая добавете бакпулвера към ябълките. Намажете тавата за печене (25 см в диаметър) с масло и брашно или покрийте с хартия за печене. Изсипете тестото във формата, намажете горната част на кекса с разбит жълтък.
Печете баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна за час и двадесет минути.
По желание поръсете готовия ябълков пай с пудра захар. Добър апетит!
А за да се запознаете по-подробно с рецептата, гледайте видеото от кулинарния канал на циганката Галина. Всички нейни рецепти излизат от първия път и с гръм и трясък!
Предлагам ви също да се запознаете със селекцията ни от рецепти за ябълков пай . Познати рецепти, както и малко по-трудни за истински гастрономи!
Следващия път опитайте да експериментирате: смесете масло с ябълки. Освен това се получава много вкусно.