Винаги с умиление се връщам към студентските години - тогава нямаше много сладости в магазина, освен обичайните вафли и ореховки, а си приготвяхме сладкишите у дома. Преди да замина за София с влака, баба ми задължително ми правеше любимия сладкиш - наричаше го Студентски, защото той хранеше целия блок в Студентски град и с него събирах приятелките на кафе и сладка приказка.
Днес пък аз приготвям Студентския сладкиш на моите деца - те също го обожават.
Студентски сладкиш със сладко
Продукти:
3-4 яйца (според големината)
1 чаша захар (около 200 гр.)
1 пак.ванилия или ванилена захар
1/2 чаша олио
1 чаша прясно мляко
400 гр.брашно
1 бакпулвер
За плънката:
1 бурканче сладко по избор (може и захаросано)
1 чаша орехи - смлени или нарязани
Приготвяне:
В голяма купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Като продължавате разбиването, прибавете на тънка струя олиото, като го редувате с прясното мляко.
В отделен съд смесете пресятото брашно с бакпулвера и добавете лъжица по лъжица към яйчената маса. Разбъркайте хубаво до гъсто кексово тесто, използвайки бъркалка или шпатула.
Смесете сладкото с по-голямата част смлените орехи. Ако е захаросано, предварително го натопете в гореща вода или загрейте на водна баня. В тава, покрита с хартия за печене и намазана с малко олио, разстелете половината смес за сладкиша
Отгоре разпределяте равномерно плънката и разпределяте втората половина от сместа, накрая поръсете с останалите смлени орехи.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна, а след 5 минути намалете фурната на 160 градуса.
Печете до готовност - проверете със суха клечка.
Приятен апетит!