Няма как да не си спомняте сусамките от нашето детство! Наситен вкус на карамел и сусам, който те удря не само в небцето, но и в сърцето! У нас се приготвя често и е най-обичаният десерт за празненства. Приготвя се бързо и изключително лесно, буквално от 2-3 съставки!
Ако имате нужда от рецепта за бързи и лесни сладки , запишете тази. Ето какво ви трябва според рецептата на Мария за Домашни сусамки :
Домашни сусамки
Продукти:
Всички продукти се мерят с чаша от 200 мл:
- 1,5 ч.ч.
Приготвяне:
Всички съставки меря с чаша от 200 мл. Запържете малко сусама, но не много, за да не горчи. Веднага го изсипете в друг съд, за да се охлади. Карамелзирайте чаша и половина захар на сух тиган до златисто и веднага добавете кубче масло (около 50-60 гр.).
Щом се разтопи добавете половин чаша сладкарска сметана (не е необходимо, но след като я пробвах с тази добавка, сусамът ми излезе още по-вкусен) и когато се смеси, объркайте вътре сусама.
Всичко това трябва да се направи бързо, защото бързо се охлажда и втвърдява. Изсипете сместа върху лист хартия за печене, разпределете на правоъгълник и отгоре сложете друг лист хартия. Разточете с точилка до желаната дебелина.
Веднага с навлажнен нож (във вода) изрежете желаните форми. Оставете да се охладят до стайна температура. Освен това вместо сусам можете да използвате нарязани фъстъци (изпитано и вкусно), но и други ядки на вкус.