Любимото козуначено тесто на руските домакини - от него става най-пухкавият и мек козунак, който трае с дни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Любимото козуначено тесто на руските домакини - от него става най-пухкавият и мек козунак, който трае с дни:
3948
Снимков материал: pixabay.com
Любимото козуначено тесто на руските домакини - от него става най-пухкавият и мек козунак, който трае с дни:

Дори и да не сте ги опитвали, сигурно сте чували за прочутите руски куличи - техният вариант на козунаците . Този сладък великденски хляб е изключително популярен в Русия и бившите съветски републики, а домакините там с удоволствие го приготвят за празника.

Днес ви предлагаме рецептата за най-сполучливото козуначено тесто , което всеки може да замеси, спазвайки нашите инструкции. От посоченото в рецептата количество съставки се получават три великденски кулича  с тегло 470 g. Ето и как се прави прочутият руски козунак :

Руски куличи - най-сполучливото козуначено тесто

Продукти:

150 г захар

160 мл мляко

5 яйца

8 г суха мая или 30 г прясна

700 г брашно

10 г ванилова захар

70 г заквасена сметана със съдържание на мазнини 20-25%

130 г масло

1/3 ч.л. сол

100-120 г стафиди

За глазурата:

1 белтък

4 супени лъжици пудра захар (100 гр.)щипка лимонена киселина

кулич

Приготвяне:

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко. Изсипете малко брашно, така че да се получи консистенция като тесто за палачинки. Оставете на топло за 15-20 минути, покривайки с кърпа. Закваската трябва да се надигне двойно.

Разбийте яйцата в дълбока купа (отделете един белтък за глазурата). Добавете солта, кристалната захар и ванилията.

След това добавете заквасената сметана и маслото, което предварително сте разтопили и охладили. Изсипете всичко това в яйчената смес и разбъркайте внимателно.

Започнете да добавяте брашното на малки порции, което преди това сте пресяли поне два пъти. Омесете тестото и добавете стафидите, месейки.

Прехвърлете тестото върху плота и продължете с месенето. Потапяйте ръцете си в олио, за да не поеме много брашно тестото.

Подгответе си купа и я намажете с олио. В нея сложете тестото и го поставете на топло място, където няма течение. Оставете го за час и половина, като през това време трябва да се увеличи 2,5 пъти.

Когато тестото втаса, го върнете обратно на масата, премесете и разделете на три парчета, които поставете в намаслените форми за печене. Оставете го за половин час, за да напълни формите. Те трябва да са с по-високи стени, за да придобие куличът характерната си форма.

Включете фурната на 180 ° да загрее и поставете вътре козуначетата за около 45 минути (без вентилатор).

Готовите куличи оставете да изстинат малко и след това ги извадете от формата.

За глазурата разбийте белтъка и добавете постепенно пудрата захар. Не забравяйте да добавите щипка лимонена киселина. С готовия белтъчен сняг намажете горещите куличи и веднага поръсете с пудра захар. По желание може да оцветите глазурата или да поръсите отгоре ѝ с ядки или захарни пръчици. 

Куличите запазват свежестта си дълго и с всеки ден стават по-вкусни!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft