Кой не обича пуканки? Какво е киновечер у дома без любимото лакомство, по възможност в по-голяма купа?
Е, сега ще ви дадем още няколко причини да хапвате пуканки ако не всеки ден, то поне през ден!
Както Рамблер установи, пуканките могат да надминат в полезните си качества много зеленчуци и плодове.
Полезни свойства на пуканките
И така, оказа се, че зърната съдържат голямо количество антиоксиданти. Основните са полифеноли, които се борят с увреждането на клетките от свободните радикали и ги предпазват от стареене и окисляване.
Полифенолите също инхибират развитието на някои онкологични и сърдечни заболявания.
Следващият полезен компонент на това лакомство са фибрите.
Освен това пуканките съдържат въглехидрати, протеини, витамини В1 и В2. Той подобрява метаболитните процеси в организма и дори насърчава разграждането на мазнините.
Противно на очакванията, пуканките са нискокалорични и поради големия си обем бързо изпълват стомаха, утолявайки глада.
Не е толкова просто
Всичко това обаче се отнася до „чистите“ пуканки, а не до това, което ни продават в кината за много пари. Там се приготвя лакомство с масло, което го превръща в много висококалоричен и опасен продукт.
При нагряване маслото образува токсични вещества и определено убива всички полезни свойства на зърната.
Солените пуканки забавят водния баланс, докато други аромати могат да предизвикат гастрит.