За тестото:
4 яйца
100 гр. пудра захар
150 гр. маргарин
2 супени лъжици какао
1 бакпулвер
3 супени лъжици брашно
150 гр. смлени лешници
Пълнеж:
200 гр. мармалад от праскови
150 гр. смлени лешници
150 гр. пудра захар
1 пакетче ванилова захар
100 мл ром
Глазура:
200 гр. шоколад за готвене
4 супени лъжици олио
Започваме с приготвяне на тестото. Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с миксер, докато се получи гъст сняг. В съда с жълтъците добавяме размекнатия маргарин и пудрата захар и бием с миксер, докато сместа стане на пяна. В сместа с жълтъците добавяме брашното, смлените лешници, бакпулвера, какаото и разбитите белтъци. Бъркаме с лъжица, докато получим еднородна смес и я прехвърляме в тава за печене. Пече се 25-30 минути на 180 градуса.
Междувременно се приготвя пълнежът. В купа се смесват 150 гр. смлени лешници, пудрата захар, ваниловата захар и ромът.
Изпеченият блат се маже с мармалад от праскови и върху него се нанася сместа с лешници.
В друга купа на огъня се разтопяват 200 гр. шоколад с 4 супени лъжици олио и глазурата се изсипва върху крема от ядки. Сладкишът се оставя да стегне в хладилник. След това се нарязва на кубчета, които по желание се украсяват с разбита сметана.