за 2 порции:
2 белтъка
2 с.л. настърган Пармезан
1 с.л. масло
2-1/4 ч.л. брашно
щипка смляно индийско орехче
щипка лют червен пипер
1/2 чаша прясно мляко 2%
1/3 чаша настъргано сирене Грюер или швейцарско сирене
30 гр. Камамбер
1-1/2 ч.л. шери или пилешки бульон
1/2 ч.л. Дижонска горчица
1 жълтък, леко разбит
щипка кремотартар
щипка сол
Оставете белтъците на стайна температура за 30 минути. Намажете две формички за суфле с вместимост 225 гр. и леко ги поръсете с пармезан.
В малък тиган за сос разтопете маслото. Прибавете брашното, като бъркате с тел, след това индийското орехче и лютия пипер; разбъркайте до гладка каша; постепенно добавяйте млякото. Оставете да заври на среден огън; гответе, бъркайки, за 2 минути или докато се сгъсти. Намалете температурата; прибавете сиренето Грюер, Камамбера, шерито и горчицата и бъркайте, докато сирената се разтопят. Махнете от огъня. Прехвърлете в малка купа.
Разбъркайте малко количество от горещата смес в жълтъка; върнете всичко в купата, като бъркате непрекъснато. Оставете леко да се охлади.
В малка купа с чисти бъркалки разбийте белтъците, кремотартара и солта, докато се образуват твърди връхчета. С шпатула прибавете белтъците към сместа със сирената и бъркайте внимателно, докато се хомогенизират. Прехвърлете в приготвените формички.
Изпечете суфлето на 190 градуса за 18-22 минути, или докато повърхността се надигне, а средата изглежда втвърдена. Поднесете веднага.