Тези от вас, които следят риалитито "Ергенът" по бТВ със сигурност си спомнят Людмила Костадинова от първия сезон на романтичното предаване. Там тя се очерта като една от най-колоритните кандидатки за сърцето на Виктор Стоянов, а нейна "запазена марка" бяха красивата й усмивка и крилатата фраза "Логика - няма!".
Коя е Люси Костадинова от "Ергенът"?
В реалния живот Люси се занимава с дамска мода.
"Бял дим готви се - черен дим - сготвено е!" Това е фраза, която често повтаря майката на Людмила. Тя самата също меси козунаци за Великден, но Люси решава, че може да се справи по-добре. Козунакът, който замесва, е от изпробвана рецепта на приятелка и винаги се получава. Докато го приготвя, е облечена в 100-годишна народна носия, която е била на баба й. Ръкавите са ръчно украсени с фина дантела, плетена на една кука.
Снимка: YouTube
Освен няколко носии, Люси пази и много спомени за миналото на рода си - за крадене на мома, семейство с древен занаят масларство, боядисване на 60 яйца за Великден, и още много.
Снимка: YouTube
Тайната на вкусния великденски козунак според Люси е топлата стая, в която се замесва, и удрянето на тестото от 70 - до 100 пъти. Така се активира глутенът и тестото става на конци.
Снимка: YouTube
Велик великденски козунак от Люси от "Ергенът"
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 1 кафена чаша захар
- 20 г жива мая
- 3 с.л. мас или масло
- 600 г брашно
- 1 ванилия
- 1/2 кора лимон
- стафиди (може бадеми или локум)
За намазване
- 1 жълтък + 2 с.л. кисело мляко
- захар за поръсване
Приготвяне:
Цялата процедура - от замесването на тестото до крайния резултат - гледайте във видеото:
Снимка: YouTube