В топли, горещи и спарени дни, когато буквално няма какво да ядете, можете да приготвите тази освежаваща салата със сирене . С тази рецепта ще получите две в едно.
„Необичайното приготвяне на чушки в олио с мариновано сирене може да ви бъде цялостно ястие и да не ви трябва нищо друго.“ Салатата е освежаваща и засищаща. Така че опитайте моя начин и гарантирам, че ще останете изумени.
Тази салата ми е една от любимите вкъщи, а може би и най-любимата, а като изстине хубаво изчезва от масата за миг“, споделя Валентина, чиято рецепта ще ви издадем днес. Ето какво ви трябва за нейната Люта топеница с чушки и сирене :
Люта топеница с чушки и сирене
Продукти:
- 20 печени чушки
- 10 печени люти чушки
- 1 краставица
- 2 моркова
- 1 глава чесън
- 100 г листа магданоз
- 200 г сирене
- 2 супени лъжици зехтин
- 50-100 мл слънчогледово олио
- алкохолен или ябълков оцет, навкус
- сол, черен пипер, сух магданоз
Приготвяне:
Първо измийте добре чушките, избършете ги, за да отстраните влагата и ги изпечете. След като изстинат в найлонов плик, ги обелете и наредете в купа. Не е нужно да ги изстисквате от течността, която ще пуснат, защото именно тя им придава сочност на салатата.
Нарежете сиренето на средни или колкото "хапка" кубчета. Сложете ги в купа и ги поръсете с малко сух магданоз или босилек, смлян черен пипер, поръсете ги със зехтин (около 2 с.л.), след което бавно разбъркайте внимателно, за да не натрошите сиренето.
Оставете го настрана. Магданозът се нарязва на ситно. Морковите и краставицата се настъргват в купа. Добавете половината наситнен магданоз и пасирания или счукан чесън. Количеството чесън е на вкус.
Посолява се на вкус и се подправя с малко черен пипер. Налива се около 100 мл олио, а също и оцет на вкус. Добавете течността, която са пуснали чушките. Разбъркайте съставките и маринатата е готова.
Почистете чушките една по една от семките (запазете дръжката, за която ще държите чушките), след което ги оваляйте хубаво в маринатата и ги наредете в чинията за сервиране (изберете широка и малко дълбока).
Върху маринованите чушки се нареждат кубчета мариновано сирене. Направете това на два реда (ред чушки-ред сирене). Отгоре поръсете с останалия магданоз.
Да ви е сладко!