Лютеница по 100-годишна рецепта: Знам я от своята майка, която пък е наследила рецептата от своята баба

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лютеница по 100-годишна рецепта: Знам я от своята майка, която пък е наследила рецептата от своята баба
Лютеница по 100-годишна рецепта: Знам я от своята майка, която пък е наследила рецептата от...
8875
Лютеница по 100-годишна рецепта: Знам я от своята майка, която пък е наследила рецептата от своята баба
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Необходими Съставки:

 червени чушки - 20 кг
 домати - 10 кг
 патладжани - 5 кг
 моркови - 3 кг
 люти чушлета - 4 - 5 бр.
 черен пипер - 1 пакетче, смлян
 кимион - 1 пакетче, смлян
 чубрица - 2 с.л., ронена
 олио - 1 бутилка
 захар - 200 г
 сол на вкус

Начин на приготвяне:

Приготвянето на домашна лютеница не е лесна работа, отнема доста време (в моят случай почти два дни) и труд, затова е добре да имаме под ръка изпробвана и доказала се във времето рецепта. Моята рецепта я знам от своята майка, която пък е наследила от своята баба. 

Рецептата не е Панагюрска, а от Пазарджишкото село Добровница, откъдето е и моята прабаба. 

Доматите се обелват и мелят с машинката за мелене на месо.

Изсипват се в голям бакърен казан (или тенджера, тава, с какъвто съд разполагате), слагат се на не много силен огън и започва дълго и непрекъснато бъркане, за да не загори пюрето. 

В началото сместа е рядка и се бърка по-бавно, но колкото повече извира и се сгъстява доматеното пюре, толкова по-бързо и внимателно се разбърква, преминавайки с бъркалката по цялото дъно на съда, за да не загори някъде. 

Чушките се изпичат и се нареждат в затворен с капак съд или в найлонов чувал, за да се задушат, след което се обелват и почистват от дръжките и семената. Оставят се за 1-2 часа в голям съд или тава под наклон, за да се изцедят. След това се мелят с месомелачката.

Патладжаните се изпичат, след като изстинат, се обелват, нарязват на парчета, посоляват и оставят да се отцедят за 2 часа и след това се смилят. 

Морковите се почистват, обелват, сваряват в съд с подсолена вода и също се мелят.

Смляните чушки, патладжани и моркови се прибавят внимателно в казана при доматите при непрекъснато и продължително бъркане. Внимавайте, защото лютеницата в един момент започва много да пръска, затова ползвайте голяма дървена бъркалка с дълга дръжка, носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и престилка. 

След като лютеницата остане наполовина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото (на тънка струйка при непрекъснато бъркане), сол, захар и подправките - чубрица, кимион и черен пипер. Добавяйте по малко и опитвайте на вкус, за да може да добавяте още, ако не ви е достатъчно овкусено. 

Лютеницата се вари на бавен огън, докато бъркалката не започне да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда. Отмества се от огъня, изчаква се малко да поизстине и се пълнят бурканчетата, запечатват се с предварително изварените капачки и се варят в съд с постлан парцал или кърпа на дъното, като водата трябва да облива поне два пръста над бурканите. След завирането "под ключ" на водата се засичат около 15-20 минути и се дърпа казанът от огъня.

Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, докато изстинат.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft