Джинджифилът унищожава злокачествените клетки при рак на простатата или на яйчниците. Това стана ясно при представянето на резултатите от изследване, проведено в Университета в Мичиган.
За целите на проучването са култивирани ин витро колонии злокачествени клетки. Въпреки че лабораторните условия на експеримента са много различни от реалния процес на злокачествените заболявания, учените са на мнение, че резултатите от експеримента са обнадеждаващи.
Лабораторно отгледаните ракови клетки били подложени на въздействието на джинджифилова пудра.
Активизирали са два различни типа процеси на унищожаване на раковите клетки - апоптоза и автофагия.
Друго изследване показва, че веществото, което предизвиква лютивия вкус на пипера, може да намали раковите тумори в задстомашната жлеза.
Неотдавна група учени от Лос Анджелис пък установи, че капсаицинът може да предизвика самоунищожаване на раковите клетки при рак на простатата. А други изследвания показват, че куркумата, подправка, която широко се прилага в индийската кухня, спира развитието на раковите клетки в белите дробове и при рак на гърдата .