Мексико
Лютите чушки за мексиканците са като виното за французите, или сушито за японците. В някои отношения те определят културата на страната.
Според оценките мексиканците ядат 6 килограм пресни люти чушки, и 0,5 килограм сухи люти чушки на глава от населението годишно, което означава, че те ядат повече люти чушки, отколкото лук и домати.
Тайландска кухня е перфектен баланс от пет елементарни вкуса: сладко, подправки, горчиво, солено и кисело. Разбира се, има много phrik (както тайландците наричат чилито Съществуват около 79 разновидности на тайландски чушки, които варират от много лютиви до съвсем леки.
Ако наистина искате да се потопите наистина в атмосферата на Перу, трябва да опитате ají - перуанска люта чушка. Всеки град в страната има "picantaria" - ресторант, обслужващ с лютива храна, чието име произлиза от испанската дума "picante". Културата на хранене с люти чушки е вековна за Перу. Инките са използвали сухи ají, за да ги добавят към своите ястия. През 19 век Фридрих фон Хумболт пише за царството на Нова Испания и чушките, като неотменна част от менюто на перуанците, като солта за белите."
Ако искате да имате чили за закуска, обяд и вечеря трябва да заминете за Индия
Чилито идва в Индия с португалците, които търгуват с люти чушки от Лисабон през 16 век. Лютите чушки скоро завладяват и индийските ястия.
Без съмнение най-лютивото къри в Индия и в света е Phaal, което включва Bhut jolokia чили и според Книгата на рекордите Гинес, се смята за най-лютивият пипер на земята.