Люто грозде в буркан, каквото не сте опитвали: Няма по-вкусна туршия и върви най-добре с печено месо

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Люто грозде в буркан, каквото не сте опитвали: Няма по-вкусна туршия и върви най-добре с печено месо
Люто грозде в буркан, каквото не сте опитвали: Няма по-вкусна туршия и върви най-добре с печено месо
872
Източник: За Жената
Люто грозде в буркан, каквото не сте опитвали: Няма по-вкусна туршия и върви най-добре с печено месо
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В идеалния случай трябва да имате грозде без семки, но всеки вид грозде ще свърши работа...

Люто грозде в буркани е туршия със сладко-кисело-люти нотки. Състои се от грозде и люти чушки и се харесва на всички, които обичат пикантното.

Може да се яде като салата или като гарнитура.

Люто грозде в буркани

Продукти:

  • 2 кг грозде
  • дузина малки люти чушки
  • 1 л вода
  • 200 мл оцет (обикновен алкохолен)
  • 3 супени лъжици захар
  • 1,5 супени лъжици сол
  • на върха на чаена лъжичка консервант
  • черен пипер, дафинов лист, черен пипер

Забележка:

В зависимост от размера на буркана или съда, в който правите гроздова туршия, може да се получи кисела смес. Колкото по-добре подредите гроздовите зърна, тоест колкото по-малко пространство има между тях, толкова по-малко течност ще ви трябва.

Добавете люти чушки, колкото желаете, в зависимост от това дали използвате домашни дребни пеперони или екстра люти чушки, които вървят добре с грозде, поради отличителния си плодов аромат.

грозде с люто

Снимка: YouTube

В идеалния случай трябва да имате грозде без семки, но всяко грозде е добре. Можете дори да смесите черно, червено, бяло, само че черното грозде ще оцвети светлото и ще има по-тъмен цвят. По-добре е да използвате грозде с по-тънка кожа.

Приготвяне:

Измийте гроздето и отстранете дръжките.

Загрейте водата и добавете към нея захар, сол и други подправки. Разбъркайте докато всичко се разтвори, свалете от котлона и когато изстине добавете оцет, мъничко консервант, разбъркайте и залейте гроздето, което сте поставили в чисти и стерилизирани стъклени буркани. Всичко трябва само да е потопено, тоест плодовете не трябва да се издигат над течността. Най-добре е накрая всичко да се покрие с решетка (като при туршия) и да се притисне, за да не изплуват гроздовите зърна.

грозде с люта чушка

Снимка: YouTube

Затворете съда и оставете да ферментира няколко дни. Използвайте при нужда. Заради решетката не е нужно да държите буркана в хладилника, достатъчно е на по-тъмно и хладно място.

люто грозде в буркан

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft