Лятото е идеалното време за диета, тъй като има пресни зеленчуци, което означава, че е време да започнем лятна диета. Тази Лятна диета е на базата на зеленчуците, така че за плодовете почти може да забравите! През лятото диетата с банани трябва да се избягва, както и сладкото грозде и касис (такива с високо съдържание на захар).
Лятната диета помага за поддържането на еластичността на кожата, намаляването на целулита, плосък корем и талия. Необходимо условие за Лятната диета е почивката за 10 дни на всеки 2 седмици. Разбира се, не трябва в 10-дневното прекъсване да ядете всичко, което искате, а за разнообразяване на менюто поддържане на добро здравословно състояние, е необходимо да се приемат всички жизненоважни витамини и микроелементи .
Примерно меню за Лятна диета:
В първите пет дни от диетата
Закуска: 125 грама извара, 2 филийки препечен хляб, или бисквити, една лъжица мед, зелен чай без захар.
Обяд: Вегетарианска супа (с вода, не с местен бульон). Варено телешко месо, или пуешко - 120 грама. За гарнитура - домати, варен зелен грах, задушени чушки, или печени тиквички с копър.
Вечеря: Диетично кисело мляко с плодове (ябълки, череши, праскови). Пълнозърнест хляб, или 1-2 бисквити със сирене (без масло). Зелен чай.
Между храненията - зелени зеленчуци (краставици, чушки, марули), минерална вода.
Шести и седми ден от Лятната диета (събота и неделя).
Закуска: Парче сирене и зелен чай без захар.
Обяд: Супа Минестроне (рецептата за тази класическа супа е с пилешки бульон, който тук трябва да се замени с вода), или супа от картофи, боб, домати и люта чушка. Пълнени чушки, или пълнени тиквички без гарнитура. Зелен чай.
Вечеря: Свежа зеленчукова салата със зехтин. Сок от пресни зеленчуци , разреден с вода.
Втората седмица е същото меню, като за първите пет дни.
След това трябва да направите едно 10-дневно прекъсване, през което ще можете да си позволите плодове, сокове, сладолед, морски дарове.
Винаги помнете, че при подготовката на зеленчуците има малки трикове, които ще спестят максимално количество витамини и следователно, да направите храната си по-полезна.
Сварете зеленчуците в емайлирани съдове, а избягвайте, защото витамин С бързо се разгражда в тях. Когато започнете да готвите, изсипете продуктите директно в топла вода - това намалява загубата на ценни хранителни вещества.
Ако готвите с удоволствие и се храните с удоволствие (в горещите дни, нискокалоричната храна се понася лесно), диетата ще предизвика незабавни резултати!