Винаги приготвям това руло за гости и обирам всички комплименти! Не само е вкусно, но и много красиво, когато го нарежеш - идеалното лятно мезе за добре изстудено вино (или друго любимо ваше питие). Споделям с вас рецептата, а от мен - изпълнението за невероятното Ледено руло с шунка и сирене :
Ледено руло с шунка и сирене
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 4 яйца
- 4 супени лъжици брашно
- 1 бакпулвер
- 2 супени лъжици заквасена сметана
- 1 щипка сол
Плънка:
- 200 г сирене
- 100 мл топено сирене или заквасена сметана
- 180 г шунка
ПРОЦЕДУРА:
Отделете белтъците от жълтъците и разбийте на сняг с щипка сол. Отделно разбийте жълтъците със сметаната, като добавяте по един жълтък.
Накрая добавете сместа от бакпулвера и брашното и разбъркайте внимателно, за да не спадне обемът на яйцата.
Върху тава, застлана с хартия, разпределете готовата смес равномерно и печете в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.
Изпечената кора навийте в мокра кърпа и я оставете да изстине (заедно с хартията, която ще махнете по-късно).
Отделно разбийте сирене и топено сирене (сметана), след това добавете нарязана шунка и разбъркайте.
Намажете кората с плънката, след което я завийте отново в кърпа и я оставете в хладилника да стегне.
Снимка: Pinterest
Непосредствено преди сервиране се нарязва на филийки и се сервира. Ако нямате време да приготвите кора, със същата плънка може да намажете предварително леко размекната във влажна кърпа вафлена кора.