Лятото в Гърция пробвах хрупкава питка със спанак и се влюбих в нея. Добре че намерих рецептата! Сега я правя редовно

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лятото в Гърция пробвах хрупкава питка със спанак и се влюбих в нея. Добре че намерих рецептата! Сега я правя редовно
Лятото в Гърция пробвах хрупкава питка със спанак и се влюбих в нея. Добре че намерих рецептата!...
9828
Лятото в Гърция пробвах хрупкава питка със спанак и се влюбих в нея. Добре че намерих рецептата! Сега я правя редовно
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Едно ястие, което активно навлиза в домашната кулинария е питка със спанак . Изключително вкусна, тя бързо стана любима за малки и големи

Можете да приготвите една голяма питка със спанак, която после ще нарежете на парчета, но можете да приготвите няколко по-малки.

Вие решете как ще ви бъде удобно.

Необходими продукти:

спанак

кромид лук или пресен лук

извара или сирене

кисело мляко или готварска сметана

кашкавал или пармезан

олио или зехтин

тесто

Приготвяне:

Първо трябва да замесите  меко тесто или да купите готово от магазина.

Докато вашето тесто втасва първи път, започнете да приготвяте плънката.

Сложете нарязания на дребно лук да се задушава с олио или със зехтин.

Измийте и нарежете на ситно спанака. Ако нямате спанак, използвайте друг вид зеленолистен зеленчук.

В момента има листа от цвекло, които са невероятно полезни.

Можете да използвате коприва, лапад, лобода.

Прибавете готовия спанак и бъркайте, за да може добре да се задуши.

Сложете сол.

Слагате плънката върху половината тесто, а с втората половина покривате вашата питка със спанак

Когато лукът и спанакът са се задушили и водата е извряла от тигана, свалете от огъня и след като изстине, сложете изварата или натрошеното сирене.

Може да добавите 2-3 лъжици кисело мляко или готварска сметана.

Объркайте добре плънката.

Размесете тестото няколко пъти след втасване  и го разточете на кръг.

Сипете плънката в едната половина, а с втората ще захлупите плънката.

Притиснете добре, за да не се разлепя тестото и сложете в тавичка за печене.

Най-удобно ще ви бъде да използвате хартия за печене.

Оставете да втаса втори път и след това изпечете.

Преди да извадите готовата питка със спанак, наръсете с настърган кашкавал или пармезан.

Покрийте я с хартия, за да се задуши.

Ако имате голяма тава, можете предварително да разделите тестото  на няколко части и от всяка да направите отделна питка със спанак.

По принцип плънката може да бъде и друга – с гъби, маслини, колбас, месо, кайма,  топено сирене, зеленчуци.

Приятен апетит!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft