Тази бабина манджа от село е толкоз вкусна, че веднъж направите ли я, няма да се спрете. Това ще стане официалната ви вечеря.
Ето какви продукти са ви нужни
1 кг патладжани (3 средно големи патладжана),
2 пресни тиквички,
6-7 чушки,
3-4 домата,
1 глава кромид лук,
5-6 скилидки чесън,
2 кафени чашки олио,
1 супена лъжица брашно,
1 чаена лъжичка червен пипер,
1 кафена чашка вино,
10 зърна черен пипер,
1 дафинов лист,
сол на вкус.
Само като прочете човек списъкът с толкова много зеленчуци и започва да му става вкусно. Първото нещо, което е необходимо да приготвите е да измиете и почистите зеленчуците.За къде е лятната трапеза без патладжан? Пробвайте това страховито мезе, идеално е и с вино, и с узо
Нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета, посолете ги и ги опържете до полуготовност в половината мазнина. Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете. След това ги нарежете на средно големи парчета. Нарежете доматите на филийки. Подготвените зеленчуци наредете н пластове в плитка и широка тенджера, като между пластовете поставяйте ивици от скилидките чесън. Задушете лука в останалата мазнина, добавете брашното, а малко след това и червеният пипер.
Разредете запръжката с виното и две кафени чашки вода. Прибавете зърната черен пипер и натрошения дафинов лист. Залейте ястието със соса, похлупете го плътно с капак и го задушавайте на слаб огън, докато остане на мазнина. Поднесете го студено, много върви със сирене или с кисело мляко.