На 17 януари Православната църква чества паметта на преподобний Антоний Велики, който се смята за основоположник на монашеския аскетизъм и голяма част от живота му преминава в постене и молитва.
Докато е усамотен в пустинята за 20 години при него идват страдащи и болни хора, с които той беседва в продължение на часове. Днес неговите мощи се намират във Виена.
В народния календар на българите Антоновден сее празнува за здравето на домашните животни.
Св. Антон е представен като по-малък брат близнак на св. Атанас. Има вярване, че всички болести се събират на Антоновден, а на Атанасовден тръгват по хората.
В българските вярвания двамата братя Антон и Атанас се представят като ковачи (среща се и като ножари, железари, налбанти) за това са и покровители на ковачите и железарите.
Антоновден е наричан още и Лелинден, Чумин ден - празникът е свързан с предпазване от болести и най-вече "лелята" - чумата. Често наричат светците "бащи на чумата", тъй като се смята, че тя се е родила на техния празник. В тази връзка има редица забрани за жените: не се докосва вълна - защото се смята, че във вълната спи чумата; не се вари боб, леща, царевица, варива - да не се разболяват децата; не се плете и шие.
По традиция на този ден жените изпичат содени питки, те се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. мажат се с петмез или мед и ги раздават на близки и на съседи за здраве и една оставят на тавана за "лелята".
На места Антоновден се смята за лош празник, защото на този ден св. Антон преследва лудостта с нож в ръка, тя се крие в дявола и светецът се сърди люто.
В други райони в този ден се отбелязва първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата.
Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.
Имен ден празнуват: На този ден имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка и производни на латинското "Антониус", което означава „безценен".
Содена питка за Антоновден
500 гр кисело мляко
2 с.л. олио
1 к.л. сода
1 к.л. сол
1 к.л захар
брашно
Содата загасяме в киселото мляко. Добавяме солта, захарта и олиото и омесваме с брашно, колкото поеме до меко тесто. Оформяме на питка и печем на 180 градуса. Готовата питка увиваме в кърпа.