За блата:
200 гр. захар
170 гр. маргарин
4 супени лъжици сметана
150 гр. брашно
45 гр. какао
1/2 чаена лъжичка сода
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
2 яйца
200 мл сметана
кора и сок от един портокал
За глазурата:
60 гр. млечен шоколад
50 гр. тъмен шоколад
50 мл сметана
2 супени лъжици слънчогледово олио
Освен това:
бял шоколад за украса
Стъпка 1: В тиган на котлона сложете захарта да се разтопи и да смени цвета си в червеникав (да започне да се карамелизира), след което добавете маргарина и 4-те лъжици сметана.
Стъпка 2: В друга купа смесете брашното, какаото, содата и бакпулвера. В трети съд разбийте яйцата със сметаната. Постепенно добавете сухите съставки към яйчената смес, а след това и карамелената смес от котлона. Накрая прибавете кората и сока от портокал. Разбъркайте до хомогенна смес.
Стъпка 3: Печете блата 20 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Стъпка 4: Докато се пече, разтопете на водна баня сместа за глазурата.
Стъпка 5: Залейте изпечения блат с глазурата и след като се охлади, украсете с настърган бял шоколад.
Стъпка 6: Сервирайте!