МАГИЯ ОТ 3 ЯЙЦА – ОРЕХОВИ ПАСТИЧКИ: Без миксер и без везна, най-лесни и най-вкусни!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
МАГИЯ ОТ 3 ЯЙЦА – ОРЕХОВИ ПАСТИЧКИ: Без миксер и без везна, най-лесни и най-вкусни!
МАГИЯ ОТ 3 ЯЙЦА – ОРЕХОВИ ПАСТИЧКИ: Без миксер и без везна, най-лесни и най-вкусни!
46235
МАГИЯ ОТ 3 ЯЙЦА – ОРЕХОВИ ПАСТИЧКИ: Без миксер и без везна, най-лесни и най-вкусни!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Най-любимите сладкиши за приготвяне са именно тези, чиито рецепти не изискват прецизно мерене на кантар, а всичко се мери с чаша или лъжица. Такива са рецептите на нашите баби, като много от тях дори не се нуждаят от миксер. Рецептата за тези " орехови пастички " е точно една от тях.

От обикновени продукти, които всички имаме вкъщи, се получава голям, сочен орехов сладкиш , отличен за неделен десерт, но и за всеки друг празничен повод. За този десерт може да се каже, че е по-вкусен дори от торта. Ето какво ви трябва по рецепта на Валентина:

Орехови пастички без миксер и везна

Продукти за блата (измерени с чаша от 200 мл):

  • 3 яйца
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 чаша олио
  • 2 чаши брашно
  • 5-6 супени лъжици смлени орехи

1 пак.бакпулвер (10 гр.)

Продукти за средния слой (плънката): 

  • 500 мл прясно мляко
  • 6 с. л.
захар
  • 2 пакетчета ванилова захар (20 г)
  • 4 с. л. грис
  • 100 г шоколад за готвене или по избор
  • 150 г смлени орехи или 2 чаши
  • За заливката:

    • 300 мл прясно мляко (1,5 чаши от 200 мл)
    • 6 супени лъжици захар

    За глазурата:

    • 100 г шоколад
    • 200 мл сладкарска сметана (или 150 мл прясно мляко)
    • чаша едро смлени орехи

    Приготвяне: 

    Първо се приготвя бисквитеното тесто, след това сместа, която се излива като средна част, след това млечно-захарната заливка, с която се залива изпеченият сладкиш и накрая глазурата.

    За бисквитено тесто: счупете три яйца в дълбока купа, добавете захарта и разбийте с бъркалка, докато захарта започне да се разтопява.

    разбиване яйца

    След това добавете една чаша мляко и една супена лъжица олио, след което разбъркайте отново, за да комбинирате съставките. Накрая добавете брашното и бакпулвера, след което разбъркайте до получаването на хомогенна, равномерна смес без бучки и накрая добавете смлените орехи. Объркайте добре и включете фурната да загрява на 200 градуса.

    бакпулвер в сместа

    През това време намаслете тавата на фурната и я поръсете с брашно, като излишното изтръскате. Започнете с приготвянето на средния слой (плънката): в тенджера сложете млякото, захарта и ванилията, след което, когато загрее, добавете гриса и разбъркайте, докато всичко се загрее.

    бъркане в купа

    След това добавете нарязания шоколад и разбъркайте, за да се разтопи. Накрая към горещата смес се добавят смлените орехи, след което се разбъркват добре до еднородна смес. Дръпнете от огъня. Изсипете половината от бисквитеното тесто в подготвената форма, разпределете равномерно и заравнете.

    орехова смес

    орехово тесто в купа

    Пече се в загрятата фурна за 10 минути, колкото да хване коричка. Извадете от фурната и върху него изсипете цялата смес за плънката, разстелете и заравнете, а върху нея изсипете втората половина от бисквитеното тесто. Разпределете по цялата повърхност, за да покриете плънката, след което върнете в горещата фурна да се пече още 15 минути.

    плънка върху тестото

    Набодете изпечения сладкиш плътно с клечка за зъби или дървено шишче, след което го залейте с млечния сос: За него просто сложете млякото и захарта на котлона и загрейте, докато стане горещо (не е нужно да завира), колкото да се разтопи захарта. Оставете сладкиша да се охлади и поеме млякото, след което го нарежете на кубчета и го залейте с глазурата.

    млечен сос

    нарязване сладкиш

    За глазурата: сладката сметана и шоколадът се загряват на слаб огън до разтопяване, без да завират. Върху глазирания сладкиш се изсипват смлени или едро нарязани орехи. Охладете преди сервиране, а ако нямате търпение може да сервирате веднага. 

    глазура за сладкиш

    орехови пастички

    орехови пастички с шоколад

    Да ви е сладко!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft