Най-любимите сладкиши за приготвяне са именно тези, чиито рецепти не изискват прецизно мерене на кантар, а всичко се мери с чаша или лъжица. Такива са рецептите на нашите баби, като много от тях дори не се нуждаят от миксер. Рецептата за тези " орехови пастички " е точно една от тях.
От обикновени продукти, които всички имаме вкъщи, се получава голям, сочен орехов сладкиш , отличен за неделен десерт, но и за всеки друг празничен повод. За този десерт може да се каже, че е по-вкусен дори от торта. Ето какво ви трябва по рецепта на Валентина:
Орехови пастички без миксер и везна
Продукти за блата (измерени с чаша от 200 мл):
- 3 яйца
- 1 чаша захар
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша олио
- 2 чаши брашно
- 5-6 супени лъжици смлени орехи
1 пак.бакпулвер (10 гр.)
Продукти за средния слой (плънката):
- 500 мл прясно мляко
- 6 с. л.
За заливката:
- 300 мл прясно мляко (1,5 чаши от 200 мл)
- 6 супени лъжици захар
За глазурата:
- 100 г шоколад
- 200 мл сладкарска сметана (или 150 мл прясно мляко)
- чаша едро смлени орехи
Приготвяне:
Първо се приготвя бисквитеното тесто, след това сместа, която се излива като средна част, след това млечно-захарната заливка, с която се залива изпеченият сладкиш и накрая глазурата.
За бисквитено тесто: счупете три яйца в дълбока купа, добавете захарта и разбийте с бъркалка, докато захарта започне да се разтопява.
След това добавете една чаша мляко и една супена лъжица олио, след което разбъркайте отново, за да комбинирате съставките. Накрая добавете брашното и бакпулвера, след което разбъркайте до получаването на хомогенна, равномерна смес без бучки и накрая добавете смлените орехи. Объркайте добре и включете фурната да загрява на 200 градуса.
През това време намаслете тавата на фурната и я поръсете с брашно, като излишното изтръскате. Започнете с приготвянето на средния слой (плънката): в тенджера сложете млякото, захарта и ванилията, след което, когато загрее, добавете гриса и разбъркайте, докато всичко се загрее.
След това добавете нарязания шоколад и разбъркайте, за да се разтопи. Накрая към горещата смес се добавят смлените орехи, след което се разбъркват добре до еднородна смес. Дръпнете от огъня. Изсипете половината от бисквитеното тесто в подготвената форма, разпределете равномерно и заравнете.
Пече се в загрятата фурна за 10 минути, колкото да хване коричка. Извадете от фурната и върху него изсипете цялата смес за плънката, разстелете и заравнете, а върху нея изсипете втората половина от бисквитеното тесто. Разпределете по цялата повърхност, за да покриете плънката, след което върнете в горещата фурна да се пече още 15 минути.
Набодете изпечения сладкиш плътно с клечка за зъби или дървено шишче, след което го залейте с млечния сос: За него просто сложете млякото и захарта на котлона и загрейте, докато стане горещо (не е нужно да завира), колкото да се разтопи захарта. Оставете сладкиша да се охлади и поеме млякото, след което го нарежете на кубчета и го залейте с глазурата.
За глазурата: сладката сметана и шоколадът се загряват на слаб огън до разтопяване, без да завират. Върху глазирания сладкиш се изсипват смлени или едро нарязани орехи. Охладете преди сервиране, а ако нямате търпение може да сервирате веднага.
Да ви е сладко!