За повечето хора, пролетно почистване е голямото "освежаване" на дома. Но какво да кажем за хладилника, като част от тази пролетния ритуал? Ако сте като повечето хора, хладилника ви вероятно все още е издут от буркани, бурканчета и бутилки с храни от зимата.
1. Правилното почистване
Вместо почистване с препарати (никога не използвайте почистващи препарати с белина или амоняк), направете собственото решение. Използвайте микс сода за хляб и вода (1 супена лъжица сода на 1 чаша вода) или микс мек сапун и вода (без аромат), за да измиете рафтовете и контейнерите. За изсъхнали петна направете гъста паста от сода и вода равни части, след това натъркайте над петното. Най-добрият обезмирисител е да поставите отворен съд със сода за хляб - не забравяйте да го сменяте на всеки един до три месеца.
2. Не дръжте почти празни буркани
Изхвърлете всички отворени почти празни буркани, на които отдавна е отминал срока на годност - повече от един месец е общото правило.
3. Ограничете храните, които се съхраняват във вратата
Вратата е най-топлото място в хладилника, защото температурата се повишава, когато вратата се отвори. Подправки, сладка и сокове могат да се съхраняват безопасно на вратата. Млечните продукти като мляко и сирена се поставят на горния или средния рафт на хладилника. Пропуснете да държите яйцата на контейнера на вратата. Вместо това, те се съхраняват в оригиналната си опаковка, в основната част на хладилника.
4. Размразете опакованите храни безопасно
Поставете замразеното месо върху чиния да се размрази на сигурно място в хладилника. По този начин суровите сокове няма да имат възможност да замърсят други рафтове или храни.
5. Съхранение на остатъци
За да запазите остатъците от храни свежи, увийте ги в найлоново фолио или в торбичка с цип отгоре за период до три дни. Не изядената храна се съхранява в рамките на пет дни, след това се изхвърля. За оптимална температурна стабилност, съхранявайте остатъците по средните рафтове и ги дръжте в предната им част, така че да не забравяте да ги ядете, преди да започнат да се развалят.
6. Пресни зеленчуци
Всякакви зеленчуци, включително билки, могат да бъдат измити и подсушени, преди да ги съхранявате в хладилника. Просто сложете чистите зелените в няколко хартиени кърпи, за да бъдат свежи и предотвратите увяхване. Билките се поставят в стъклена или пластмасова чаша с два пръста вода. Вашите пресни билки ще бъдат свежи една седмица по-дълго.