Сезонът на краставиците е в разгара си. Това е добра причина да научите съвсем различна рецепта за мариновани краставички .
Макар киселите краставички да са традиция във всеки български дом, не всеки знае, че има друг начин за мариноване на този зеленчук.
Произлиза от Корея и се отличава със специфичната си саламура. Придава им по-остър вкус, а самите краставици стават още по-хрупкави. Затова трябва да опознаете вкуса им, така че ги направете по рецептата по-долу и няма да останете разочаровани. Ето необходимите продукти за Кисели краставички по корейски :
Кисели краставички по корейски
Продукти:
- 500 г малки краставици (корнишони)
- 500 мл вода
- 1 супена лъжица смлян лют пипер
- 6 скилидки чесън
- 2 стръка пресен лук
- парче джинджифил (около 3 сантиметра)
- 3 супени лъжици соев сос
- 1 чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Корейските кисели краставички дължат вкуса си на една подправка, която трябва да се добави към саламурата. В оригиналната версия е гочугару, т.е. сушени люти чушки. Поради факта, че съставката е труднодостъпна у нас, ще я заменим със смлян лют пипер.
Снимка: pixabay
Измийте добре краставиците и ги оставете да се накиснат в купа с вода за 3 часа. Междувременно пригответе другите съставки. Обелете чесъна и джинджифила и ги настържете на ситно ренде.
Сварете водата и разтворете солта в нея. Оставя се да изстине. След като това стане, добавете соевия сос и разбъркайте. Сега е ред на краставиците. Отрежете им краищата и нарежете на филийки с дебелина около 1,5 сантиметра. Нарежете пресния лук на ситно.
Сложете краставиците, чесъна, джинджифила, лютата чушка и лука в купа. Разбъркайте старателно съставките. Напълнете краставичките в стерилизирани буркани. Залейте ги с разтвора от вода и сол. Затворете добре бурканите и ги оставете на стайна температура за една нощ. Съхранявайте ги в хладилник и ще се наслаждавате на вкуса им по-дълго.
Снимка: pixabay
Може да стерилизирате бурканите за 5 минути, за да ги съхраните за зимата.
Снимка: pixabay