СЪСТАВКИ
- 8 кг зеле
- 6 ч. л. сол
- 300 г цвекло
- 300 г моркови
- зърна черен пипер
- дафинов лист
ПРИГОТВЯНЕ
Аз готвя два вида зеле наведнъж. Едната обикновена с моркови, а втората червена с цвекло. Така че има известно разнообразие. Така че, първо трябва да вземете нашето зеле и да го накълцате с нож или на специално ренде.
Настържете морковите и цвеклото на едро ренде. Може да се настърже за моркови по корейски.
Първо, нека направим обикновено зеле с моркови. За да направите това, вземете половината зеле, смесете с настъргани моркови. Добавете половината сол, черния пипер и дафиновия лист. Разбъркайте всичко добре. Необходимо е да се бърка докато зелето си пусне сока. След това зелето трябва да се сгъне в буркан, плътно подредено. Сокът трябва да покрива горната част на зелето. Ако не е достатъчно, добавете малко вода.
Сега ще направим същото с втората половина на нашето зеле. Смесете го с цвеклото. Добавете сол и подправки. Разбъркайте, за да пуснат цвеклото и зелето. В процеса зелето ще се зачерви. Също така трябва да го сгънете плътно в буркан.
След това бурканите трябва да бъдат покрити с капачки, но не плътно, за да могат да дишат. Всяка сутрин трябва да пробиете детайла по цялата дължина с дълъг нож. За да разберете за какво говорим, препоръчваме да гледате видеоклипа по-долу. Благодарение на това зелето ще ферментира много по-добре. Три дни по-късно ще бъде готово. Сега може да се задушава, пържи или просто да се яде с растително масло като салата. Освен това можете да направите невероятна супа от него !
И ето видео на красива закарпатска домакиня, която показва какво е домашно кисело зеле в буркан.